Diana Damrau i Carlos Álvarez, encapçalen el 'Hamlet' del Liceu

El dia de l’estrena serà el 7 de març

Dues de les millors veus dels darrers anys encapçalen el repartiment de Hamlet, òpera del compositor francès Ambroise Thomas que es representa en versió concert al Gran Teatre del Liceu els dies 7 i 10 de març. La soprano Diana Damrau i el baríton Carlos Álvarez interpreten aquesta adaptació de la tragèdia de Shakespeare acompanyats del tenor Celso Albelo i la mezzosoprano Eve-Maud Hubeaux, entre d’altres. El prestigiós director musical israelià Daniel Oren conduirà aquest títol a mig camí entre la grand opéra i el bel canto romàntic que també compta amb l’Orquestra i el Cor del Liceu.

Al segle XIX es varen fer nombroses adaptacions del clàssic de Shakespeare. De la trentena de versions operístiques, la de Thomas va esdevenir la més cèlebre. Una partitura rica en matisos que destaca per l’ària de Hamlet del segon acte, “Oh vin, dissipe la tristeses”, o la memorable ària de follia d’Ophélie “Ah vos jeux, mes amis”. La trama d’aquesta versió, amb un final no tan tràgic, gira entorn la sospita de Hamlet sobre la mort del seu pare a mans del seu tiet Claudio, que aspira a casar-se amb la mare del príncep de Dinamarca i coronar-se rei. Les aparicions del seu difunt pare faran que Hamlet es debati sobre una possible venjança.

Hamlet és una òpera en cinc actes i llibret de Michel Carré i Jules Barbier que es va estrenar a París el 9 de març de 1868. Va suposar un èxit immediat per a la carrera de Thomas i es va representar arreu d’Europa durant aquell segle. La primera funció deHamlet al Liceu va ser el 13 de maig de 1882, tan sols un mes després de l’estrena a Barcelona, que va ser al Teatre Principal. La darrera vegada al coliseu de La Rambla va ser 20 d’octubre de 2003 i en total s’ha fet 96 vegades.