Disset detinguts i unes 200 armes comissades a Girona en una operació de la Guàrdia Civil

Els traficants rehabilitaven armes inutilitzades i les venien al mercat negre per 1.000 o 2.000 euros

El cas va començar a l'octubre quan els agents van saber que a la demarcació hi podia haver una xarxa dedicada al tràfic d'armes. Ho feien rehabilitant armes que estaven inutilitzades. La forma més habitual d'inutilitzar una arma és foradant el canó perquè llavors l'aire s'escapa i no es poden disparar les bales. En el moment en què això es fa, una arma deixa de ser considerada una arma i es pot vendre com a ornament o per a col·leccionistes. Tampoc hi ha cap control sobre la compravenda d'aquestes peces.


El cap de la comandància de Girona, el tinent coronel José Luis Tovar, ha explicat que els traficants aprofitaven aquesta 'llacuna' legal per reparar aquestes armes i tornar-les a posar al mercat. De fet, entre l'armament decomissat hi ha diversos canons i també molts tubs i material que es pot utilitzar per rehabilitar armament. Tovar ha detallat que entre l'arsenal comissat hi ha dos tipus d'armes, les que en algun moment van ser legals i es van tornar a posar en circulació i també d'altres que són totalment il·legals, no tenen documentació i és pràcticament impossible rastrejar-les fins a l'origen.

Moltes de les pistoles tenen el número que serveix per identificar-les esborrat i ara la feina serà del laboratori per mirar d'esbrinar d'on vénen i on les van adquirir els traficants. Segons fonts policials, entre els detinguts hi ha professionals del ram de les armeries que podrien haver facilitat l'adquisició i la posterior sortida comercial de les armes. Les anàlisis de les armes també hauran de servir per esbrinar si alguna pistola s'ha utilitzat a l'hora de cometre algun delicte.

Estirant el fil

L'operació va començar el mes d'octubre i al novembre hi van haver les primeres detencions. Concretament, van detenir tres ciutadans francesos de 67, 46 i 72 anys quan intentaven sortir del país a través de la Jonquera amb una arma de foc il·legal amagada al cotxe.

A partir d'aquestes detencions, els agents van estirar el fil que els va portar a detenir quinze persones més, totes de nacionalitat espanyola, en diversos llocs de les comarques gironines. Un d'ells, de 50 anys, era veí de Torroella de Montgrí però el van detenir in fraganti en una venda a Girona. Portava l'arma desmuntada i oculta a la roba. També van detenir el comprador.

Després, van fer el registre del domicili del venedor de l'arma. En una caixa de seguretat amagada a l'armari hi van trobar 96 armes il·legals i aptes per disparar, 29 armes curtes encara inutilitzades, 16 armes llargues a punt per obrir foc, 38 canons d'armes, 37.500 projectils, 10.400 puntes de projectils per recarregar i 22,5 quilos de pólvora.

El següent pas, en la fase definitiva de la investigació, va ser el registre de vuit domicilis, que van permetre fer la resta de detencions. Van detenir dos veïns de Figueres de 53 i 50 anys que tenien un establiment comercial dedicat a la venda d'armes de foc. Llavors van detenir dues persones més, de 33 i 24 anys en el moment en què sortien de casa d'un dels figuerencs amb una pistola il·legal i 2.600 projectils.

De seguida també van caure les altres persones suposadament implicades en la xarxa de tràfic d'armes. Tenen edats compreses entre els 31 i els 60 anys i són veïns de Figueres, Palamós, L'Escala, Riudellots de la Selva, Santa Coloma de Farners, Vic i Roses, cosa que fa pensar que la xarxa estava estesa arreu de les comarques gironines.

En sis dels vuit registres van trobar armes, munició i material per rehabilitar les pistoles. En concret hi havia 59 armes, 48 canons, 5.400 projectils, una ballesta i material com torns i bancs útils per a reparar les armes inutilitzades. Els detinguts estan a l'espera que el Jutjats número 4 de Figueres, encarregat de la instrucció, els citi a declarar.