Més de 20.000 joves ja s'han inscrit a la web per convertir-se en Mossos d'Esquadra

La crisi econòmica dispara les vocacions i incrementa les demandes per ser agent de policia

Tenir entre 18 i 35 anys, permís de conduir, mesurar 1,70 metres (els nois) i 1,60 (les noies), haver superat el graduat escolar i no haver estat condemnat per cap delicte. Aquests són els requisits que s'han de reunir per presentar-se a una convocatòria d'accés al cos de Mossos d'Esquadra.


A partir d'aquí, s'han de superar una sèrie d'exàmens, proves físiques i un curs a l'Institut de Seguretat Pública per ser agent. Arribar fins a aquest punt, però, no és fàcil. D'entrada, perquè la demanda supera -amb escreix- l'oferta.

Com a exemple, l'any passat 11.983 aspirants van optar a una de les 800 places de la darrera convocatòria. Aquesta va ser la xifra més elevada de sol·licituds que ha registrat mai el cos de policia català.

De fet, com explica el caporal de la Unitat de Promoció, durant els darrers anys el número de joves que demanen informació per entrar al cos no ha parat de créixer. Tant és així, que en els darrers mesos la unitat està rebent un veritable allau de trucades i e-mails. 'No sé si es tracta de vocacions o es deu a la situació del mercat laboral, però veritablement la gent hi està molt interessada', explica el caporal Miquel Mas.

Per visualitzar la situació, només cal veure quanta gent s'ha inscrit al web dels Mossos d'Esquadra per rebre informació sobre els propers processos selectius. 'Actualment, el nostre llistat de distribució hi ha inscrits més de 20.000 joves', concreta el caporal.

Aquest any, encara no se sap quan es publicarà la convocatòria per entrar al cos dels Mossos d'Esquadra. Sí que s'ha anunciat, però, que les places es reduiran i se n'ofertaran 600.

Estand al certamen Expojove

A més d'atendre les sol·licituds que reben via Internet, la Unitat de Promoció dels Mossos d'Esquadra també assisteix a fires i certàmens. Aquests dies, precisament, el cos ha muntat un estand a la fira Expojove de Girona. Segons ressalta el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, nombrosos joves estudiants s'hi acosten per demanar informació.

'Hi ha una enorme demanda per part del jovent per conèixer el cos dels Mossos d'Esquadra; i a més d'aquesta inquietud, també hi ha gent que ve amb les idees molt clares perquè ha decidit que es vol presentar a les proves', ha ressaltat Belenguer.

El comissari també ha dit que, a més dels requisits que s'han d'acomplir, els joves també s'interessen per les diferents especialitats i unitats que hi ha al cos (com ara, Trànsit o policia científica). 'El que veig també és que, cada cop més, hi ha consciència social i des del jovent se'ns veu com una professió de servei', conclou el cap de la Regió Policial de Girona.