Iniciat el procediment per crear el pla de gestió del Parc Natural de l'Alta Garrotxa

Territori espera que a finals d'any entri en funcionament

Després de 22 anys de la creació del Parc Natural de l'Alta Garrotxa arriba el pla que ha de servir per gestionar aquest espai. Aquest divendres el director general de Polítiques Ambientals del departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, ha signat al Consell Comarcal de la Garrotxa el document que, si tot va bé, aprovarà el Govern a finals d'any. En concret, ara s'obren tres mesos d'exposició pública per tal que s'hi facin les esmenes que es considerin oportunes, un temps més gran de l'habitual, però que Miralles creu "necessari" per poder tenir "el millor document possible".

I és que la Generalitat veu aquest pla com una "prova pilot" per a propers projectes similars. Actualment, Catalunya només té tres plans com el que avui s'ha aprovat de manera inicial a Olot. "Fa un grapat d'anys que no se'n tramitava cap i per tant estrenem una etapa nova i aquest seria el model d'una bateria de plans que haurien de venir", ha reblat Miralles.

El projecte, però, comença sense cap dotació pressupostària, un fet que "no ha de ser un impediment" per dissenyar totes les accions que es volen dur a terme. Miralles ha explicat que si s'acaba confirmant la pròrroga dels pressupostos, les accions s'hauran de fer "mica en mica" i prioritzant aquelles més necessàries. "Això és lògic, si tenim més recursos podrem fer més coses, si en tenim menys doncs haurem de prioritzar", ha reblat.

Avarca tres comarques i tretze poblacions

Una de les característiques d'aquest pla és que avarca tres comarques gironines. La majoria de l'espai és a la Garrotxa, però també hi ha zones del Ripollès i una petita part de l'Alt Empordà. En concret, de les més de 50.000 hectàrees que protegeix el pla, gairebé 33.000 són de la Garrotxa. En total, hi ha tretze ajuntaments implicats, representats en el Consorci que gestiona l'espai.

En aquest sentit, Miralles ha destacat la col·laboració que hi ha hagut entre les institucions a l'hora de redactar el document. El director general de Polítiques Ambientals ha destacat que no es tracta d'un projecte "fet des de Barcelona" sinó que hi ha hagut relació amb el territori.

De fet, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, i el seu homòleg del Consorci, Santi Reixach, que han acompanyat Miralles a la presentació han destacat "la importància cabdal" que té per al territori l'acord que s'ha signat. "És veure per fi la sortida que estàvem esperant i que fa tants anys que reclamem", ha ressaltat Espona.

Dues grans àrees de gestió

A més de regular les activitats, el pla diferencia dues grans estratègies de gestió. D'una banda, distingeix una zona de foment de la dinàmica natural, que és la zona on es busca incrementar el potencial natural, i de l'altra una zona de gestió sostenible, que és el règim general de protecció de l'espai.

La zona de foment de la dinàmica natural, inclou terrenys públics i algunes parts no productives de finques privades. Es tracta, sobretot, de zones abandonades que no resulten competitives des d'un punt de vista d'aprofitaments de recursos naturals però que poden tenir un gran potencial de producció de natura i la possibilitat de generar noves activitats d'interès local, i que es busca potenciar turísticament, implicant els propietaris.