Pagans anuncia la creació d'un fòrum ciutadà per fer un seguiment de les obres del TAV a Girona

L'alcaldessa també ha proposat celebrar una audiència pública anual i fer balanç dels grans projectes de ciutat

  • L'alcaldessa Anna Pagans i el president de l'AAVV de Sant Narcís, Martí Carreras © M. Estarriola
    L'alcaldessa Anna Pagans i el president de l'AAVV de Sant Narcís, Martí Carreras © M. Estarriola
  • La sala petita de l'Auditori Palau de Congressos va resultar insuficient per donar cabuda a tothom © ACN
    La sala petita de l'Auditori Palau de Congressos va resultar insuficient per donar cabuda a tothom © ACN

El conglomerat d'Associacions de Veïns (AAVV) de Girona i totes les entitats cíviques de Girona conformaran el nou fòrum ciutadà que es reunirà el proper mes de març arran de la proposta de l'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans (PSC), per tal de fer un seguiment i debatre els grans projectes que afectin al municipi. Aquest organisme, que tindria una periodicitat trimestral, ha estat una de les propostes de la socialista en el transcurs de l'audiència pública celebrada ahir al vespre a la sala petita de l'Auditori Palau de Congressos. L'acte, que va tenir una participació massiva per part dels ciutadans fins al punt de quedar-se mig centenar fora de la sala per manca d'aforament, va ser vista amb bons ulls per Pagans la qual també va proposar la celebració d'audiències públiques un cop l'any.

A nivell propositiu la batllessa va presentar altres nous elements per tal de millorar la sensació de desinformació que molts ciutadans van manifestar ahir al llarg de l'audiència. En primer lloc, la socialista nomenarà una persona de cada Centre Cívic de Girona que farà de corretja transmissora entre l'Ajuntament i les AAVV per tal de fer-los arribar tota la informació referent a les obres del TAV i del tren convencional. Aquest tècnic municipal també serà l'encarregat de fer arribar els documents a la Federació d'Associacions de Comerciants. En tercer lloc Pagans es va comprometre a organitzar una nova trobada entre el ministeri de Foment, Adif i Televisió de Girona (TVGi) per la realització d'un programa sobre les obres del TAV i el tren convencional que informi sobre l'estat dels treballs. Finalment l'alcaldessa també va garantir un reforçament a l'hora de donar suport als ciutadans que per qualsevol motiu presentin una queixa, petició o demanda a Adif degut a algun perjudici. 'M'hi implicaré personalment per garantir que obtinguin una resposta', va assegurar.

Projecte executiu del tren convencional

Al llarg de la seva intervenció, Pagans va explicar que el Pla d'Ordenació Urbana de Girona preveu obligatòriament la necessitat de redactar un Pla Especial Ferroviari. Per tal de poder tirar endavant amb aquest nou pla caldrà organitzar un concurs d'idees, iniciant un ampli debat amb propostes i arribar a un consens respecte diversos aspectes urbanístics. L'alcaldessa va confessar que avui en dia encara no s'havia iniciat el debat perquè 'encara hi han moltes incògnites a resoldre, la més important; conèixer el projecte executiu del soterrament del tren convencional', va dir Pagans la qual es va defensar argumentant que han reclamat l'urgència del projecte en repetides ocasions al ministeri de Foment com també les seves afectacions, procés d'execució i el programa d'obres.

La batllessa va advertir que 'avançar-nos a tot això ens podria portar a greus errors de planificació que no em sembla gens desitjable ni seriós'. Una vegada conegut el projecte executiu la ciutat podrà resoldre incògnites com la reordenació d'alguns espais com el parc Central, el qual podria guanyar en espais verds o fins i tot incloure nous equipaments com ara una escola bressol o una biblioteca.

Reclamacions de les entitats i veïns

L'audiència pública es va iniciar amb l'intervenció del president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras, el qual va posar en solfa a nivell cronològic totes les trobades amb el consistori i Adif per tal d'aconseguir informació sobre l'estat de les obres del TAV a la ciutat. La seva intervenció va servir per mostrar el malestar de molts ciutadans que, els darrers mesos, han reclamant més transparència a l'equip de govern en tot aquest assumpte forçant, finalment, la celebració de l'audiència d'ahir. La pressió d'aquest, juntament amb les queixes i el recolzament rebut per part del portaveu del grup municipal de CiU, Carles Puigdemont, com de la portaveu del PP, Concepció Veray i de Jordi Navarro (CUP), van portar a Pagans a anunciar la celebració d'una audiència pública anual.

Pel que fa als veïns assistents es va procedir a la lectura d'una bateria de preguntes, prop d'una trentena, que versaven sobre diversos aspectes de les obres que més preocupaven als ciutadans. La majoria eren qüestions que feien referència a les molèsties de les obres o sobre les possibles indemnitzacions a percebre. Carreras va fer especial incís als treballs que tenen lloc a altes hores de la matinada segons les queixes d'alguns veïns. En aquest sentit, Pagans va respondre que els horaris laborals són pactats entre la comissió de seguiment de les obres i la constructora per ser comunicats posteriorment a la Policia Municipal. 'De moment s'han aturat les obres fins a cinc ocasions per treballar fora d'horari a les nits i una a ple dia', va explicar l'alcaldessa.

La socialista també es va dirigir a Navarro el qual va fer incís en que els propers mesos abandonaria la vida política i les seves propostes podrien caure en l'oblit. En aquest sentit Pagans va explicar que 'les propostes que surtin avui d'aquí les executarem i estic convençuda que el futur Equip de Govern no tindrà cap inconvenient en poder-les tirar endavant', va dir.

L'audiència pública va finalitzar pels voltants de dos quarts d'onze de la nit i va aplegar a més de dues centes persones a l'interior de l'Auditori Palau de Congressos.