L'Ajuntament d'Olot ha presentat avui el balanç de la 7a edició de l'Olotx2 que es va fer el cap de setmana passat (del 22 al 24 de febrer). Es calcula que va generar un impacte econòmic de 435.945 euros, una xifra clarament inferior a l'any anterior que va ser de 467.395 euros (un 6,6% menys).
En les primeres edicions la xifra se situava entorns dels 210.000 euros però a partir del 2017 ja va superar els 400.000 euros. Aquesta dada significa que per cada euro invertit en la campanya s’han retornat 12 euros als sectors participants. Aquesta dada s'ha calculat a partir de les dades recollides pels allotjaments, restaurants i activitats que han format part de la campanya.
Pel que fa a l'oferta gastronòmica aquell cap de setmana les dades també són negatives, ja que es van servir prop de 10.000 àpats, 300 menys que en l'edició passada. Segons dades facilitades per l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, un gran nombre de restaurants van superar els 800 àpats servits.
Pel que fa a allotjaments, l’ocupació mitjana novament presenta registres negatius amb unes dades del 80%. La xifra és 5 punts per sota de les dades de 2018 quan, de mitjana, es van reservar el 85% de les places disponibles en estades a Olot i a la resta de la comarca. Segons ha explicat aquest dijous el regidor de Turisme, Estanis Vayreda, l’assistència d’un visitant més proper és una de les possibles causes d’aquesta lleugera disminució. També el fet que cada vegada hi ha més població local que decideix participar de manera més activa de la campanya.
Un 19% més de visitants a l'Oficina de Turisme
L’Oficina de Turisme d’Olot va registrar un augment d'usuaris atesos aquell cap de setmana respecte les mateixes dates de fa un any. Concretament, un 19% més. Pel que fa a la procedència dels visitants, aquest any han crescut molt els de diferents punts de les comarques gironines, tot i que gairebé la meitat de les persones ateses a l’Oficina de Turisme eren de municipis de les comarques de Barcelona.
La pàgina web de l’Olotx2 també ha augmentat el número d’usuaris en relació als anys anteriors. A www.olotx2.cat, hi van haver un total de 15.442 accessos que han generat 28.517 sessions i un total de 102.301 pàgines visitades (un 9% més que 2018). Els usuaris del web procedeixen principalment de comarques de Barcelona (67,35 %), seguits de les de Girona en menor nombre (16,75 %). Cada any augmenten les visites rebudes a la pàgina web i les consultes realitzades amb anterioritat, que també arriben mitjançant trucades o correus electrònics a l’Oficina de Turisme d’Olot.
Activitats i comerços
En el cas de les activitats, la majoria han tingut plena ocupació, com ara les 160 visites realitzades al Mas La Coromina o els passejos en poni, cavall o carruatge per la Fageda. L’Olotx2 va aixecar el teló amb l’espectacle 'En Peyu i en Dani' a la sala El Torín amb una assistència d’unes 200 persones. Dissabte a la tarda van tenir lloc els concerts del Fil musical que van aplegar més de 1.200 persones de públic pels carrers de l’eix comercial d’Olot. El concert familiar de Funkids també va concentrar un bon nombre d’assistents a la plaça Major coincidint amb un diumenge al matí de comerç obert després de tot un dissabte de Botiga al Carrer. Unes 427 persones van visitar els Museus d’Olot.
Els comerços i serveis valoren positivament la campanya amb un increment de les vendes respecte a un cap de setmana normal de febrer, així com el fet d’haver obert el matí de diumenge. Paral·lelament els aparcaments participants a la campanya també han notat un increment d’entrada de vehicles.
Fent un balanç de les 7 edicions realitzades fins al moment, l’Olotx2 ha tingut un impacte econòmic global de 2.431.925 euros. Des de l’any 2013 i fins a l’actualitat, s’han servit 68.017 àpats i s'han fet 7.519 estades en allotjaments dins la campanya. De mitjana per cada euro invertit des del sector públic n’han retornat 11 als sectors implicats del territori.