L'Estat espanyol intervindrà amb un pla pilot a Salt 'a curt termini'

S'actuarà també en barris de l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, El Vendrell i Badalona

'La gran quantitat de gent en risc d'exclusió social present a Salt seria massa per a qualsevol ciutat', ha reconegut la secretària d'Estat per a la Immigració i l'Emigració, Anna Terrón. Salt compta amb més d'un 40% de població estrangera. Els aldarulls iniciats arran de la caiguda d'un jove mentre fugia de la policia, i agreujats des de la notificació de la seva mort, l'han situat aquests dies en el focus dels mitjans catalans. 'A Salt cal intervenir a curt termini, sabem que no hi ha dreceres, però passen coses en aquesta ciutat que cal contenir', ha explicat.


Terrón ha explicat que fa tres mesos l'Estat espanyol va decidir destinar 2 MEUR en plans d'intervenció per Salt i per barris de quatre ciutats catalanes. L'actuació es farà al llarg d'aquest 2011 i s'està dialogant amb la Generalitat com dur-la a terme.

La secretària ha recordat que mentre l'estat espanyol ostentava la presidència europea van aprovar-se tres directrius que abordaven la problemàtica derivada de la immigració i que afectaven a l'estructura dels barris, la inclusió en el món laboral i la formació. Però 'quan tot falla', com a Salt, 'cal intervenir i l'Estat ho farà', ha assegurat.

Desarrelament a la inversa

'Ja es negocia amb el govern del Marroc per intentar reagrupaments però a la inversa', ha explicat Terrón. 'No hi ha res positiu en tenir tot sols en municipis com Salt menors que tenen família a Marroc i que es troben en situació d'extrema vulnerabilitat'. L'objectiu és retornar-los amb les seves famílies. Cal recordar que els incidents a Salt han estat protagonitzats d'entrada per joves provinents d'un centre de tutela de menors que atenia també la víctima.

L'home sol és el pitjor

Terrón ha defensat en tot moment polítiques com la del reagrupament familiar. 'Es reagrupen aquelles persones regulars, estables laboralment i amb residència fixa; està a la genètica de tots portar els fills al nostre cantó'. A més, ha afirmat al·ludint a alguns estudis d'experts, el model d'immigrant problemàtic és el d''un home que està sol i té la família fora, té la pitjor actitud'.

No cal legislar contra el vel integral

La secretària també ha negat la conveniència de legislar per prohibir l'ús del vel integral a l'Estat. 'Les dones que ho porten pertanyen a un grup molt reduït', ha subratllat, poc abans de criticar els mitjans de comunicació per sobredimensionar aquesta qüestió.