Manifestació històrica a Girona: 70.000 persones clamen llibertat pels presos polítics

Les dades les ha confirmat la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra

  • ACN
    Fotos: ACN
  • Milers de manifestants durant la vaga general, aquest vespre a Girona. ACN
    Milers de manifestants durant la vaga general, aquest vespre a Girona
    Fotos: ACN

Ha estat la manifestació més multitudinària que ha recorregut els carrers de Girona. Segons la Policia Municipal, unes 70.000 persones han recorregut la ciutat. La mobilització l'han encapçalat una vuitantena de tractors arribats d'arreu de la demarcació.

La manifestació ha arrancat a les sis de la tarda davant l'estació de tren, a la carretera Barcelona. A la capçalera de la marxa, una pancarta on s'hi podia llegir 'República' que han portat l'alcaldessa, regidors, representants municipals, la germana de Dolors Bassa i representants de les entitats i organitzacions que apleguen la Taula per la Democràcia de Girona.

La mobilització ha avançat per la ronda Ferran Puig, ha creuat la ciutat pel carrer Santa Eugènia fins a la frontissa del Güell. Des d'aquí, ha arribat el més a prop que els Mossos d'Esquadra han permès situar l'escenari del Palau de Justícia de la ciutat, on ha acabat la marxa.

La proclama més corejada ha estat 'Llibertat presos polítics' però també han clamat 'Independència' o han reivindicat el referèndum amb 'U d'octubre, ni oblit ni perdó'. Els manifestants duien, sobretot, estelades i peces de roba de color groc. Però també hi havia cartells on s'hi podia llegir, per exemple, 'Qui sembra rebel·lia recull la llibertat' o 'Podran tallar totes les flors però no podran aturar la primavera'.

Una vintena de furgonetes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra han blindat l'accés a l'edifici del Palau de Justícia i la manifestació ha acabat davant un escenari col·locat a unes 100 metres de l'edifici.

La germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, ha estat l'encarregada de llegir el manifest unitari. Abans de començar, però, ha subratllat que diumenge anirà a la presó a visitar l'exconsellera i ha assegurat que el primer que faran és explicar-li la manifestació. "Friso per ser diumenge perquè, el primer que farem abans de dir-li bon dia, és explicar-li com som la gent de Girona, que heu sigut capaços no només d'anar a la vaga, sinó d'ajuntar-vos tantes entitats amb tantes maneres de pensar per fer un manifest únic", ha dit i ha afegit: "Aquest és el model que hem de seguir".

"Avui fem vaga general, i ens manifestem novament davant les constants retallades de drets civils, polítics i socials per part de l'estat espanyol", començat el manifest consensuat. A més, també ha denunciat la persecució ideològica que fa l'estat espanyol: "El sol fet de ser-hi per reivindicar algun dret pot acabar amb un judici, bé, excepte si hi reivindiques el feixisme, que aleshores no passa res".

La manifestació de la vaga general del 21-F a Girona ha servit per denunciar les constants retallades en drets socials però, sobretot, per rebutjar l'empresonament dels líders independentistes i el judici que s'està fent al Suprem. "Per això, coincidint amb l'inici dels judicis per la causa general contra l'autodeterminació, però també coincidint amb un context d'auge de l'extrema dreta, una dreta que mai no ha marxat, el poble de Catalunya està en peu", exposat el manifest.

Bassa ha acabat llegint una exposició de motius pels quals 70.000 persones s'han manifestat a Girona: "Perquè no podem tolerar més repressió per abordar problemes polítics, socials i laborals. Perquè tenim dret a l'autodeterminació i a la plena sobirania. Pel lliure retorn dels i les exiliades. Llibertat presos i preses polítiques", entre d'altres, per acabar amb el clam "Visca la República i visca la terra". La manifestació s'ha acabat amb el cant dels Segadors.

Un cop desconvocada la manifestació, un grups de desenes de persones s'han apropat fins a les tanques que blindaven l'accés al Palau de Justícia cridant als Mossos d'Esquadra 'fora les forces d'ocupació' o 'no us mereixeu la senyera que porteu'. Segons els Mossos, hi ha hagut llançament de pedres als agents antiavalots que s'han desplegat darrera les tanques mentre per megafonia els organitzadors insistien que la manifestació estava desconvocada i reivindicaven "Som gent de pau".