Un miler de persones i trenta tractors es manifesten a Figueres per la llibertat dels presos polítics

S'ha reivindicat una república de la classe treballadora i el dret a l'autodeterminació

  • La capçalera de la manifestació de Figueres. ACN
    La capçalera de la manifestació de Figueres
    Fotos: ACN
  • Els tractors en filera a la Rambla de Figueres durant la vaga del 21 de febrer del 2019 amb un vianant amb una estelada a l'esquena. ACN
    Els tractors en filera a la Rambla de Figueres durant la vaga del 21 de febrer del 2019 amb un vianant amb una estelada a l'esquena
    Fotos: ACN
  • Un miler de persones s'han concrentrat a la Rambla durant la vaga. ACN
    Un miler de persones s'han concrentrat a la Rambla durant la vaga
    Fotos: ACN
Un miler de persones i trenta tractors s'han manifestat a Figueres durant la vaga general. Pels volts de les dotze, els assistents s'han manifestat amb una pancarta que deia 'L'autodeterminació no és delicte'. Prèviament, representants de diferents entitats, com són la Intersindical-CSC, USTEC-STEs, Unió de Pagesos i La Forja-Alt Empordà han fet parlaments.
Durant les intervencions, han reclamat la posada en llibertat dels dirigents independentistes que estan assistint a una "farsa de judici" així com el dret a l'autodeterminació de Catalunya per "aixecar una república" que millori els drets de la classe treballadora. També han anunciat que sortiran al carrer els cops que faci falta i que cal "tombar el règim del 78". La protesta ha transcorregut sense incidents.
 
L'acte de protesta començat a quarts de dotze amb l'arribada de trenta tractors a la Rambla de Figueres (Alt Empordà) procedents de Vilamalla (Alt Empordà) on s'han concentrat abans. Els assistents, que eren un miler segons dades de la Guàrdia Urbana, els han rebut amb aplaudiments i seguidament han deixat els vehicles aparcats a la Rambla. A continuació, s'han fet els parlaments. Una representant de La Forja-Alt Empordà ha obert els discursos fent una crida a la mobilització dels joves per fer efectiva la república. També ha denunciat la detenció d'aquest matí d'un jove a Barcelona, que és veí de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) i membre del col·lectiu, durant una protesta per donar presumptament un cop de puny a un agent.

Des de la Intersindical-SCS, el sindicat que oficialment ha convocat la vaga general, han acusat el govern de Pedro Sánchez d'incomplir les promeses i de no derogar la reforma laboral del PP. En aquest sentit, han reclamat millores per a la classe treballadora, amb un salari mínim de 1.200 euros, una jornada laboral de 35 hores i "plena igualtat de gèneres". "Ens volen agenollats però ens trobaran tossudament alçats", ha conclòs la representant sindical.


Per la seva banda, la representant del sindicat USTEC-STEs, ha recordat la vulneració de drets i les càrregues policials durant l'1-O. També han fet una crida a tota la comunitat educativa perquè doni suport a l'escola catalana davant les "amenaces dels hereus que ja es van carregar l'escola republicana, que van assassinar mestres i van omplir les aules de símbols feixistes, fotos de Franco i crucifixos". I ha afegit "tots aquests ens estan acusant d'adoctrinar però el que fem és exercir la llibertat de càtedra i la professionalitat".

Demanen la dimissió de Buch i criden "traïdor" a Santi Vila

Un dels més contundents en els parlaments ha estat el periodista i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, que ha acusat els Mossos d'Esquadra de ser "la policia del règim que impedeix que s'exerceixi el dret de vaga". Per això ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i ha criticat la política d'aquesta conselleria. D'altra banda, ha subratllat la importància de tenir uns sindicats i organitzacions "musculades" per "aixecar" la república. I ha afegit que "la vaga general hauria de ser permanent perquè els nostres drets no prescriuen".

També ha recordat els dirigents independentistes que aquests dies declaren davant del Tribunal Suprem per l'1-O i s'ha referit a la declaració d'aquest matí de l'exconseller Santi Vila, que també va ser alcalde de Figueres. "Jo no diré res, ja ho direu vosaltres", ha dit, mentre s'han sentit crits de "traïdor" entre el públic. I ha prosseguit dient que durant aquest judici s'ha vist com "no tothom és igual de digne i que s'ha de demostrar en els moments de dificultats; un representant de veïns ha de saber que s'ha de jugar la vida i la integritat".

El periodista ha conclòs la seva intervenció fent una crida a la mobilització tot dient "com més forts els carrers, més obligada estarà la classe política a fer-nos cas i més justificats seran els seus sacrificis" i fent referència als principals valors de la futura república i, en especial, la lluita contra el feixisme.
L'últim en parlar ha estat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que ha recordat el "judici farsa" i ha denunciat els setze mesos de presó preventiva de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per uns "fets falsejats" on no hi va haver ni "aixecaments violents" ni "rebel·lió". Finalment, ha avançat que els pagesos sortiran els cops que calgui per fer valer "els drets socials, el dret a decidir lliurement i la llibertat dels presos polítics". "Visca la terra, mori el govern i el judici farsa", ha cridat al final.

Una manifestació sense incidents

Pels volts de les dotze, s'ha fet una manifestació amb una estelada al capdavant i una pancarta que deia 'L'autodeterminació no és delicte'. Els assistents han anat des de la Rambla, passant pels carrer Sant Pau, Sant Llàtzer i Nou i fins a retornar a la Rambla. Durant el recorregut, han cridat 'llibertat presos polítics', 'independència' i 'vaga general'. Cap a la una, ha finalitzat la protesta que ha transcorregut sense incidents.