Fiscalia i Generalitat demanen que condemnin l'excap de Mines de Girona per prevaricació

Les acusacions diuen que va modificar els límits d'una pedrera a Vilajuïga i va permetre que l'extracció afectés el Cap de Creus

El cas es remunta a l'any 2003 quan José Manuel F. P. era el cap de Mines a Girona. Segons les acusacions, hi va haver una errada en les transcripcions dels límits de la pedrera i del seu àmbit d'explotació. Un error que el Departament d'Indústria de la Generalitat va detectar i va demanar al titular a la zona que corregís.


El fiscal i l'advocat de la Generalitat asseguren que no només no ho va fer sinó que va dictar una resolució que va autoritzar l'explotació. D'aquesta manera, el titular de Mines hauria superat en 24.112 els metres quadrats de superfície per extreure pedra que estaven aprovats inicialment. A més, l'explotació s'endinsava en 22.893 metres quadrats en espai del Parc Natural del Cap de Creus, un paratge protegit.

Per aquests fets, les acusacions demanen que el condemnin a nou anys d'inhabilitació. Inicialment, l'advocat de la Generalitat també demanava que el condemnessin a cinc anys de presó per un delicte contra el Medi Ambient perquè considerava que amb aquesta decisió havia posat en risc el paratge protegit. El lletrat, Francesc Jufresa, ha explicat que han retirat aquests càrrecs perquè 'no s'ha perseguit aquest delicte'.

L'acusat, José Manuel F. P., diu que és innocent tot i que lamenta que compleixi 'la pena de la banqueta' des de fa set anys. Per això, el seu advocat, Manel Mir, en demana l'absolució perquè considera que com a cap de Mines va actuar seguint el procediment correcte.

El cas s'havia de jutjar aquest dimecres al penal número 3 de Girona però s'ha suspès. El motiu és que falta recuperar una declaració de l'acusat que estava en un disquet que s'havia fet malbé. A finals de mes esperen poder solucionar aquesta qüestió i han fixat el mes d'abril per fer el judici.