Més de 700 persones es manifesten contra una tercera línia de P3 a l'escola Annexa de Girona

Denuncien que l'ampliació comportarà problemes de massificació, mobilitat i per aplicar el projecte pedagògic existent al centre

Un mosaic format pels nens de l'escola en què es podia llegir 'bony no' ha servit per mostrar avui el desacord de la comunitat educativa amb la intenció de la Generalitat d'implantar una tercera línia de P3 al CEIP Annexa. Ha estat acompanyat de pancartes repartides per tot el centre amb els lemes 'Defensem una escola pública i de qualitat', 'No al bony' o 'Bonys ni a l'Annexa ni enlloc'.


Després que una reunió a principis de gener amb el delegat territorial del fins ara anomenat Departament d'Educació a Girona, Andreu Otero, no donés fruits, ara esperen poder abordar el tema amb més èxit amb el nou delegat d'Ensenyament a la demarcació. Aquesta mesura va ser anunciada pocs dies abans de Nadal, i el fet que no s'hagués partit d'un diàleg anterior i s'anunciés com a 'irrevocable' ha fet que l'AMPA ho veiés com 'una imposició'.

Els arguments de l'associació de pares i del claustre de professors contra la nova línia de P3 són que hi pot haver-hi massificació, entre d'altres. Així, durant els darrers anys el centre ha patit un desdoblament de totes les línies, de manera que aquest curs només 6è té una sola línia. I un cop desdoblat 6è l'any vinent, si s'estableix una tercera línia de P3 l'escola passarà a tenir un total de cinquanta alumnes més.

En aquest sentit, el centre lamenta problemes d'espai, ja que després de les obres de millora del darrer curs està capacitat per dues línies, segons assegura l'escola, i es generaran 'problemes d'espais i d'aules' si entra un grup extraordinari de P3. També denuncien que hi ha un problema d'accessibilitat, ja que l'entorn de l'escola 'no està preparat' per absorbir el volum de vehicles dels pares que actualment recullen els fills, de manera que 'amb l'entrada de cinquanta alumnes més la problemàtica s'agreujarà'.

D'altra banda, critiquen que un nou grup de P3 serà una 'ingerència negativa' en el projecte d'educació infantil del centre. Aquest any, i com a pla pioner a Catalunya, han deixat d'existir les classes de P3 i P4 i els alumnes d'aquestes edats es barregen a l'aula per intentar consolidar millor els coneixements. Aquest model, però, necessita que cada classe tingui una ràtio del 50% nens de cada edat, de manera que amb l'entrada d'un nou grup es desmuntaria aquest percentatge.

La comunitat educativa també lamenta que està 'cansada', ja que 'ha patit', al llarg dels anys, el procés de passar de ser una escola amb una sola línia a tenir-ne dues. Això ja va implicar unes obres d'adequació per al nou volum d'alumnes que van comportar 'molèsties constants' durant el darrer curs. Així, des de l'AMPA es considera que 'no s'hauria de castigar de forma tan reiterada un mateix centre'.

El Joan Bruguera i el Col·legi Verd, primeres víctimes dels 'bonys'

El director de l'Annexa ha demanat que l'Ajuntament i la Generalitat 'es posin les piles' i arribin a una 'entesa' per crear una escola a la ciutat si fa falta. Per la seva banda, el portaveu de l'AMPA del centre, Javier Martí, lamenta que els ha tocat 'un dels famosos bonys, que es van repartint els darrers anys arreu de totes les escoles'. Així, recorda que el mateix problema ja ha afectat l'escola Joan Bruguera i el Col·legi Verd. En aquest sentit, el portaveu de l'AMPA ha explicat que demà passat tenen una reunió amb la resta d'associacions de pares de Girona, ja que en el futur els pot arribar el problema dels 'bonys'.

'Amb la política de bonys tens un nyap que afecta nou anys', és a dir, el grup amb més alumnes va passant de curs i el problema no es resol fins que acaba 6è de Primària i surt de l'escola, argumenta Martí. Actualment l'Annexa té 430 alumnes i si inicialment l'any vinent n'havien de tenir 450 -nou cursos amb cinquanta alumnes cadascun-, amb l'aplicació de la tercera línia n'arribaran a tenir 475.