Els artistes gironins es posen gelosos del Festival Internacional de Circ

No entenen per què no es dona suport als petits formats ni s'ofereixen espais

La 8a edició del Festival de Circ Elefant d'Or que s'està celebrant aquesta setmana a Girona ha col·locat la ciutat com un dels escenaris principals d'Europa en el sector. Però el ressò que està tenint l'esdeveniment genera malestar entre els mateixos artistes locals. El motiu és que les ajudes que rep el festival dirigit pel figuerenc Genís Matabosch fan, segons els artistes, que no es promogui el circ local. "Estaria molt bé que després d'una setmana com a capital del circ, el sector pogués seguir omplint les places i els centres cívics", assenyala el portaveu de l'Associació Cultural d'Equilibristes i Malabaristes de Girona, Rubén Solés.

Per això exigeixen a l'Ajuntament que "aposti de veritat" pel circ i cedeixi espais on els artistes puguin assajar. A més, asseguren que serviria per ampliar la programació actual i que consideren que és "puntual". "No pot ser que ens haguem de buscar espais privats per preparar les funcions", diu Solés.

Tot plegat durant una taula rodona que s'ha fet aquest diumenge i que és la continuació de l'acte que ACEMGIR i l'Associació Contaminando Sonrisas van fer dissabte al Parc del Migdia per reclamar més suport institucional.

La secretària de Contaminando Sonrisas, Júlia Camacho, considera que el Festival del Circ és un espectacle "comercial" que només pretén "omplir les butxaques". "Donen moltes ajudes a aquest gran desplegament, molt vistós, amb artistes d'arreu del món i no recorden que aquí també es fa circ", lamenta.

Assemblar-se a França

Una de les propostes que fan des de les dues associacions és prendre el model francès com a referent. Solés assegura que la indústria del circ a França "no té res a veure" amb la d'aquí. "Allà s'aposta de veritat per la cultura i els artistes tenen tot el suport de les administracions. Et pots trobar espectacles arreu", assenyala.

Per això demana que Girona sigui un referent en aquest sentit. "Estem molt a prop de la Catalunya del Nord i allà tenen especial cura del circ i de la necessitat de cuidar els qui s'hi dediquen", diu Solés.

En aquest sentit, el portaveu d'ACEMGIR recorda que a Catalunya en general i comarques gironines en particular, molts artistes de circ han de marxar per la falta de suport que es tradueix en dificultats per assajar i, per tant, menys actuacions al final d'any.