El Suprem avala el desmantellament de la subestació elèctrica de Forallac

L'alt tribunal declara il·legal el Pla Especial

Des de fa més d'un any no queda pràcticament res de la subestació elèctrica de Forallac (Baix Empordà) que es va començar a construir el 2005. No ha estat fins ara, però, que s'ha confirmat que no es podrà fer. Tot plegat, després que el Tribunal Suprem hagi escoltat els arguments de les entitats ecologistes que van denunciar, i hagi desestimat, en canvi, els recursos interposats per Endesa i la Generalitat.

Els magistrats conclouen que la llicència d'obres que va expedir l'Ajuntament de Forallac era irregular, ja que quan es va donar, hi havia una sentència d'un jutjat contenciós que obligava a l'enderroc de l'obra.

A més, també consideren irregular el primer permís que es va expedir i que és el que va comportar la denúncia inicial el 2005 per part dels ecologistes, que al·legaven que l'obra que es pretenia fer era en sol agrícola.

El consistori no és l'única administració a qui no dona la raó la sentència. El tribunal també conclou com a "il·legal" el Pla Especial que en última instància va aprovar la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat, depenent de Territori, així com l'autorització del Departament d'Energia del Govern d'aleshores.

La sentència arriba després dels recursos de cassació interposats per la companyia i la Generalitat, on demanaven que no s'aturés l'enderroc de les obres iniciades, ja que suposarien un problema de subministrament d'electricitat a la zona. Des de les entitats ecologistes destaquen que aquest punt ha quedat desacreditat, ja que des de que es va començar a desmantellar el servei s'ha seguit donant sense complicacions.

Les entitats ecologistes reconeixen que gran part de la subestació està retirada, però recorden que encara falta treure part de la base i de l’estructura de formigó i fonamentació de la que va quedar coberta per terres.