Salut reitera que el nou Trueta es farà i que abans de final d'any s'haurà decidit la ubicació

La consellera Alba Vergés ha dit que preveuen tenir acabat el pla funcional el segon semestre

"El nou Trueta es farà". Així de contundent s'ha mostrat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest divendres. Vergés ha assegurat que no hi ha lloc per "especulacions" sobre el futur de l'equipament, tot i que fa una setmana el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, va assegurar que "passaran molts i molts anys" per tenir el nou centre sanitari.

La consellera ha dit que el Departament està fent tots els tràmits necessaris. Entre ells, el pla funcional que, segons ha dit, estan enllestint i que preveuen tenir acabar durant el segon semestre d'aquest any. Serà aleshores, ha afegit, quan es definirà la ubicació més idònia per a l'hospital. En aquest sentit, Vergés ha dit que el pla ha de definir les necessitats del centre i també "com ha de ser".

Més espai de rehabilitació a l'Hospital de Figueres

Vergés ha fet aquestes declaracions durant la visita d'inauguració de l'ampliació de l'àrea de rehabilitació de l'hospital de Figueres. Des d'aquest dilluns, el centre compta amb una sala pròpia de rehabilitació per a pacients externs. El nou espai té 642 metres quadrats i està situat a l'edifici est de l'hospital. Amb la seva posada en funcionament, el centre pràcticament dobla la superfície dedicada a aquest àmbit i descongestiona el que hi ha al Centre Sociosanitari Bernat Jaume, de 400 metres quadrats.

La nova sala disposa d'un apartament adaptat similar als que hi ha a l'Institut Guttmann, en una iniciativa "pionera" a la demarcació de Girona. L'hospital tenia fins ara una habitació semblant on un terapeuta ocupacional treballava les activitats quotidianes amb el pacient, però, ara, també té una cuina, un lavabo, dutxa i un llit adaptats.

Les obres, que han costat 826.510 euros, van començar l'estiu de 2018 i van acabar la setmana passada, tot i que encara falten alguns materials pendents d'instal·lar.

El servei té un equip multidiciplinar amb 20 professionals, entre els quals hi ha 14 fisioterapeutes, tres metges rehabilitadors, dos terapeutes ocupacionals i un logopeda. L'any passat van realitzar 40.000 sessions de rehabilitació, amb prop de 5.000 usuaris de l'Alt Empordà.

La consellera ha assegurat que el nou espai permetrà reduir les llistes d'espera i "confirma" els "esforços del sector de salut per tornar-se a posar al màxim al servei de la gent". Per la seva banda, l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha assegurat que tot plegat servirà per reforçar la capitalitat de l'hospital a la comarca i que és un "pas més" per seguir modernitzant els serveis que ofereix.

Les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils

D'altra banda, la consellera s'ha referit a les dades que van fer públiques ahir l'Ajuntament de Barcelona i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), que van assegurar que la meitat de les sol·licituds per reconèixer les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils estan pendents de resolució. A hores, d'ara, només 18 han estan reconegudes pel Ministeri de l'Interior. Són bàsicament les persones que han pogut acreditar que van patir danys físics.

Vergés ha dit "és un tema del Ministeri d'Interior" i que les víctimes "tenen tot el dret de reclamar". En aquest sentit, ha dit que el Departament va activar la xarxa de salut mental per atendre-les i que tot plegat està inclòs als seus historials mèdics. "Les atencions consten i si les necessiten les tindran", ha dit.