Mossos d'Esquadra sobre esquís per accedir allà on no arriben les patrulles

La Unitat de Muntanya s'encarrega de la seguretat ciutadana a les pistes de la Molina durant el Mundial de Snowboard

Fa onze anys que el primers efectius dels Mossos d'Esquadra van canviar el cotxe patrulla o la moto pels esquís. Es tractava de la primera Unitat de Muntanya que s'encarrega de les tasques de seguretat ciutadana a les zones on les patrulles no poden accedir. Existeixen dos grups d'aquesta unitat especialitzada a la Seu d'Urgell i Viella. Principalment, s'activen per fer tasques de vigilància durant la temporada alta d'esquí a les principals pistes del Pirineu català -on controlen accessos i que no hi hagi incidents- però també tenen altres funcions específiques.


Si un cotxe descarrila i queda atrapat en una zona d'alta muntanya on no s'hi pot accedir per vehicle, entren en joc aquests agents. Gràcies als equips i als esquís poden arribar allà on els vehicles no poden accedir. Si un telecabina s'espatlla, tenen la capacitat -coordinadament amb els Bombers- de desallotjar els esquiadors. O, per exemple, si s'ha de fer un aixecament de cadàver en una zona on tampoc hi arriben els vehicles també és competència de la unitat accedir-hi.

Durant la propera setmana aquesta unitat es trasllada a la Molina on es durà a terme el Campionat del Món de Snowboard, del 14 al 22 de gener. Aquest esdeveniment està previst que concentri centenars de persones a l'estació d'esquí, ja siguin curiosos com esquiadors i membres dels equips de competició.

Per això, la presència d'aquesta agents -que van uniformats i armats- és necessària. El caporal de la unitat a la Seu d'Urgell, Roger Angüés, ha explicat que la seva tasca és estar en contacte constant amb l'estació i l'organització del campionat per ajudar-los en les tasques que necessitin, controlar els accessos i evitar aglomeracions o atendre incidents d'esquiadors o eventuals evacuacions.

Malgrat la unitat ja ha complert una dècada de vida, Angüés reconeix que hi ha molta gent que se sorprèn en veure mossos uniformats i sobre uns esquís. 'Provoca una barreja de sorpresa i curiositat', afirma el caporal que explica que fins i tot els pregunten si multen als esquiadors que van més ràpid. 'Malgrat això la nostra presència cada vegada és més habitual i la gent es va acostumant', ha destacat.

Un ampli dispositiu de seguretat

El dispositiu de seguretat per al campionat compta amb la participació del Cos de Mossos d'Esquadra, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, la Direcció General de Protecció Civil, el Servei Català del Trànsit, els ajuntaments d'Alp, Bagà, Tosses i Barcelona, el Servei d'Emergències Mèdiques, l'organització del campionat i altres forces i cossos de seguretat.

Per facilitar la gestió i coordinació dels cossos policials, els Mossos d'Esquadra han instal·lat un Centre de Coordinació de Seguretat i Emergències (CECOR) a La Molina. Aquest, alhora, permetrà gestionar les diferents unitats que formen part de l'operatiu especial, entre les quals hi ha efectius de diverses àrees i unitats de la Regió Policial del Pirineu Occidental i dels serveis centrals, com la Unitat de Muntanya, la Divisió de Trànsit, la Unitat Canina, la Brigada Mòbil o els serveis aeris. Per a les possibles incidències, s'ha instal·lat a La Molina una Oficina d'Atenció al Ciutadà des d'on s'atendran tots els requeriments que sorgeixin al llarg del campionat.