El Sismògaf aposta per coreògrafs i ballarins nascuts els anys 90 en la pròxima edició

El festival estratègic de dansa d'Olot es farà del 25 al 29 d'abril

"Empènyer" la generació "millennial" de coreògrafs i ballarins. Aquest és un dels propòsits que s'ha marxat el festival Sismògraf d'Olot en la pròxima edició que es farà del 25 al 29 d'abril. Són paraules de la seva directora artística, Tena Busquets, que ha subratllat la importància de donar visibilitat a propostes "sòlides" de creadors que encara no han consolidat la seva carrera ni arribat a un públic més ampli.

Alguns dels noms escollits són Raquel Gualtero que obrirà el festival amb 'Nuà', un espectacle que es veurà al Museu dels Sants inspirat en peces musicals medievals composades per dones i on s'uneix el cos i la veu (amb Anaïs Oliveras). D'altres creadors d'aquesta generació, els #FF90, són Clàudia Mirambell que estrenarà 'Servei de desubicacions 24H', Anna Borrosa amb 'Pinkfish' inspirat en les coreografies de la natació sincronitzada i la ballarina i coreògrafa Janet Novás amb 'Mercedes Mais Eu'.

L'onzena edició del festival també està marcat per la idea del "present" amb creacions contemporànies que es basen en la tradició i el passat com a inspiració. Entre els temes que s'hi tractaran hi ha el de rituals tradicionals, la formació de la terra o les tradicions gallegues i hongareses, entre d'altres.
D'altra banda, aquesta és una programació amb accent femení per la gran presència de dones. "No és buscat, és la naturalesa dels temps; busquem els espectacles excel·lents", ha afirmat Busquets tot dient que els temes i conflictes de la societat també "afecten" els creadors que després queden reflectits en muntatges. En aquest sentit, ha posat l' exemple 'D-Construction' de la Compagnie Dyptik (Països Baixos), un espectacle sobre les revoltes i el poder de les masses que compta una tanca metàl·lica de barrera.

Pel que fa a la mirada femenina, aquesta es podrà veure en muntatges com 'Picnic on the moon', una producció belga de les catalanes Alexa Moya i Júlia Godino; '360 grams de bellesa' d'Ada Vilaró o 'La bugada' de Labuena Compañía, on es recorda la tradició i l'"espai de llibertat" de les dones quan rentaven la roba als safaretjos públics.

El binomi dansa i paisatge

Una de les novetats serà la creació de l'Itinerari amb bicicleta per fer arribar la dansa a espais on no arriba habitualment. Es farà una ruta guiada amb tres parades (els llocs seran una sorpresa) per veure tres propostes: 'JINX103' dels suïssos József Trefeli i Gábor Varga (que també interpretaran 'Creature' durant el festival); 'Meeting point' dels bascs Ertza i 'Pinkfish' de la jove andalusa Ana Borrosa, que es podrà veure de nou al centre de la ciutat.

La natura i el paisatge, un element característic en aquest festival, estarà molt present amb 'Erritu' amb la participació d'un cor de dones d'Olot que es farà al cràter del volcà Montsacopa així com a 'Loin' dels francesos Débordante Cie amb cinc ballarins i un muntatge pensat per gaudir-lo de lluny.

L'itinerari de dansa al parc nou mostrarà la preformance de la canadenca Caroline Laurin-Beaucage, 'Habiter sa mémoire' , de quatre hores de durada que es repetirà el dilluns 29 amb motiu del Dia Internacional de la Dansa.

També s'ha programat una trobada de dansa urbana, el Sismohop, que acollirà les propostes de The Jokerz (A Risas), David Vento (Indala), Julien Rossini (Perception), Aina Lanas (Mawu), així com una variada oferta d'espectacles al carrer, com ara el circ corografiat 'Rare Birds' dels francesos Un Loup pour l'homme.

Aquesta nova edició també tindrà "rèpliques" fora dels dies del festival amb 'Dancing with frogs' de Sol Picó a Olot i la representació de 'Brots' a la Vall de Bianya i 'La Bugada' a Les Planes d'Hostoles i La Pinya.

Una jornada per als professionals

En el 5è any com a festival estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa una jornada professional per al sector amb el títol 'Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència'.

El certamen compta amb un pressupost de més de 350.000 euros i està organitzat pel Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Olot amb el suport de la Diputació de Girona i altres organismes.

Tant l'Ajuntament com la Generalitat han destacat el model "d'èxit" del certamen que ha acabat essent estratègic pel sector. La directora dels serveis territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo, ho ha exemplificat amb una dada d'un estudi del 2017 per saber l'impacte del certamen: el 53,7% del negoci anual dels programadors enquestats eren propostes vistes al Sismògraf.