Unes 400 persones es concentren a Figueres contra el judici per l'1-O

Les entitats criden a continuar les mobilitzacions i a la vaga

Figueres ha respost a la convocatòria de mobilitzacions amb motiu de l'inici del judici contra el procés independentista. Unes 400 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament per protestar contra un judici "polític" i per reclamar l'alliberament dels presos independentistes.

L'acte ha començat a les vuit del vespre davant del consistori però poc abans una trentena de persones han recorregut diversos carrers de la ciutat amb la pancarta 'Som República', vestits de negre i amb màscares amb la boca tapada. Durant l'acte s'han sentit consignes com "independència", "llibertat presos polítics" o "fora, fora la justícia espanyola".

Les entitats convocants han llegit un manifest on han assegurat que es tracta d'una "causa general" i han alertat que es tracta d'un "judici clau" que marcarà "un abans i un després". Han assegurat que cal defensar "els drets civils" perquè estan "amenaçats" i han afirmat que el procés judicial està ple "d'irregularitats". "Són presoners i presoneres polítiques", han remarcat.

"Ni les acusacions, que arriben fins a la rebel·lió violenta, tenen res a veure amb els fets que es pretenen jutjar", han dit. A més, han afegit que "ni el tribunal parteix de la mínima legitimitat necessària, amb el grau d’independència judicial mínim exigible, ni té cap mena de justificació que la majoria de les acusades portin més d’un any tancats i tancades".

"Decidir no és un delicte, i ni un referèndum, ni l’autodeterminació, no es poden jutjar i encara menys condemnar. Per això prenem la paraula avui contra la raó d’Estat", ha afegit.

Els assistents han cridat a continuar les mobilitzacions, com la que hi ha prevista aquest dissabte a Barcelona, però també han animat a concentrar-se cada divendres davant de l'Ajuntament de Figueres. També han cridat a participar a la vaga general del 21 de febrer.

Dos dels manifestants, en Fernando Aisa i la Margarida Mas, han explicat que han decidit sumar-se a la concentració perquè creuen que el judici és una "injustícia". "Que en ple segle XXI s'hagin de defensar els drets humans fa molta tristor", ha assegurat Aisa. Per la seva banda, la Margarida ha afirmat que "no hi ha dret" perquè els polítics només van fer el que els ciutadans els van demanar.

L'acte s'ha tancat amb el cant dels 'Segadors'.