Després que tota l'oposició en bloc forcés la seva compareixença al ple, el vicealcalde de Girona ha hagut de respondre fins a 110 preguntes sobre els talls de llum. Aquest era el primer cop que s'activava aquest mecanisme (previst al Reglament Orgànic Municipal) per demanar explicacions a l'equip de govern sobre la problemàtica.
Gairebé al llarg d'una hora i mitja, Berloso ha anat responent –una per una- les diferents preguntes que li formulaven els portaveus. D'entrada, el vicealcalde ha volgut deixar clar que "la responsabilitat" de les apagades en cap cas és de l'Ajuntament de Girona, perquè recau damunt d'Endesa com a titular de la xarxa o bé, en segona instància, damunt la Generalitat (perquè és Indústria qui ha de vetllar pel manteniment de les línies).
Dit això, però, Eduard Berloso també ha subratllat que l'equip de govern ha fet "tot el possible" per resoldre la problemàtica. "Ningú pot dir que no ens n'haguem preocupat", ha assegurat. El vicealcalde ha volgut subratllar, a més, que els talls de llum s'han focalitzat, sobretot, en tres barris: Font de la Pólvora, Torre Gironella i Vila-roja.
275 talls des de l'octubre
Aquí, Eduard Berloso ha tret xifres per deixar clar que les apagades, sobretot, s'han degut a "sobrecàrregues" de la línia (derivades de fraus) més que no pas a avaries. Des de l'octubre fins ara, el vicealcalde ha explicat que a la Font de la Pólvora s'han registrat 275 talls de llum, que han deixat els veïns afectats 786 hores a les fosques. "D'aquests talls, només set es van deure a avaries d'Endesa; la resta van ser sobrecàrregues incontrolades", ha dit.
En el cas de Torre Gironella –a Vila-roja, no ho ha precisat- en aquests mesos hi ha hagut 26 talls, que han deixat els veïns 36 hores sense llum. "I en aquest cas, totes les apagades van ser per sobrecàrregues", ha subratllat el vicealcalde.
Eduard Berloso ha explicat que, davant d'això, l'Ajuntament ha destinat "tots els esforços" a lluitar contra el frau. I que les gestions fetes amb Endesa ja han donat "resultats evidents", perquè després que la companyia hagi sectoritzat la xarxa a Torre Gironella i Vila-roja, aquests dos barris ja no han patit cap més tall de llum.
Incidir contra el frau elèctric
Pel què fa a la Font de la Pólvora, el vicealcalde no ha amagat que, aquí, el frau elèctric "és el gran responsable" de les apagades (sigui per necessitat o bé fet a consciència). De fet, ha dit que dels 602 habitatges que hi ha al barri, tan sols el 38% (229) tenen les factures al dia.
La resta, o bé directament no tenen comptador (220) o bé, tot i tenir-ne, han deixat de pagar la llum i la companyia els l'ha tallada (153). "Tot i això, el procés per retirar-los el comptador pot allargar-se fins a un any", ha precisat el vicealcalde. És a dir, que això també pot derivar en casos de frau.
Eduard Berloso ha explicat que des d'Endesa se'ls ha assegurat que el transformador que hi ha al barri pot cobrir la demanda, i que la situació no s'arreglaria posant generadors. "El problema és de frau, i un generador aquí no solucionaria res", ha indicat, avançant que les sobrecàrregues hi serien igual. A més, el vicealcalde també ha explicat que es va descartar instal·lar-ne al carrer per "motius de seguretat" (ja que els cables quedarien a la vista).
Nou acord per al sector Est
Durant la compareixença, Berloso ha explicat que, per resoldre la problemàtica, l'Ajuntament ha assessorat aquells veïns que volien regularitzar la seva situació. Entre d'altres, ajudant aquells qui s'han vist forçats a punxar la llum per necessitat (un procés que es tancarà el 28 de febrer).
En paral·lel, l'Ajuntament també ha tancat un nou acord amb Endesa per als veïns del sector Est. El pacte beneficiarà les famílies vulnerables del barri i, per acollir-s'hi, hauran d'anar a Serveis Socials. L'acord permetrà que se'ls condonin els deutes que tenen amb Endesa si, a partir d'ara, es comprometen a pagar els rebuts de la llum mes a mes. A més, l'Ajuntament de Girona assumirà el cost d'instal·lació dels comptadors.
Durant la seva compareixença, Berloso també ha volgut deixar molt clar que, en cap cas, l'equip de govern ha estigmatitzat els veïns de la Font de la Pólvora. I ha tractat de "demagogs" aquells grups que els han acusat de tractar-los de delinqüents.
"Nosaltres no atribuïm els talls de llum a la delinqüència, sinó al frau elèctric", ha subratllat el vicealcalde de Girona. I aquí, Berloso ha recordat que hi ha qui punxa la llum per necessitat, però que "com demostren les operacions policials que s'han fet al barri", també n'hi ha d'altres que ho fan volgudament. "I l'alcaldessa ha insistí en què la principal preocupació és com aquestes conductes poden afectar la seguretat i la convivència dels veïns", ha puntualitzat.
Reclamar a Endesa
Al llarg de la seva compareixença, Berloso també ha explicat que, davant dels talls de llum, l'Ajuntament va decidir "treballar conjuntament" amb Endesa per resoldre "amb urgència" les apagades. Ha dit que, per aquest motiu, el consistori no ha obert cap expedient a la companyia i que, si els talls haguessin afectat altres zones de la ciutat –com el centre- s'hauria actuat "exactament igual".
En referència a indemnitzacions, el vicealcalde també ha demanat als clients que han patit talls que es dirigeixin directament a Endesa per reclamar compensacions. I aquí, Berloso també ha revelat que les apagades han afectat deu famílies on algun dels seus membres pateix problemes de salut.
"Els qui paguen per un servei i no el reben, es troben amb un greuge", ha precisat, en referència a aquells que estan al dia de les factures. Eduard Berloso ha dit, però, que el consistori estarà "amatent" perquè Endesa indemnitzi els afectats per les apagades. "Si la companyia no compleix les seves obligacions contractuals, no els hi quedi cap dubte que l'Ajuntament els ajudarà i reclamaríem responsabilitats", ha dit, sense revelar amb claredat si això es traduiria o no en una demanda.