La UdG recomana millorar l'accessibilitat dels pressupostos de Sarrià de Ter

El consistori va encarregar una anàlisi de la comunicació del municipi

La Universitat de Girona (UdG) ha analitzat el nivell de transparència que ofereix l'Ajuntament de Sarrià de Ter (Gironès) i com millorar-la a partir dels canals de comunicació que té el consistori (pàgina web, xarxes socials i ràdio municipal). Ara fa dos anys, el govern local va signar un conveni amb la universitat per tal que aquesta fes una diagnosi del nivell de transparència. A més, el grup de recerca també ha fet un conjunt de recomanacions de com millorar la comunicació i augmentar la transparència.
Un dels principals "dèficits" que s'ha detectat és la manca de "llegibilitat" dels pressupostos municipals. Així ho ha explicat el director científic del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la UdG, Lluís Costa, qui també ha afirmat que aquesta problemàtica la comparteixen molts ajuntaments. Costa ha assegurat que la ciutadania veu els pressupostos "com una cosa feixuga" i per aquest motiu no s'interessa en informar-se de les inversions i despeses que hi ha al municipi.

Per millorar aquest punt, l'informe recomana realitzar infografies que ajudin a entendre com s'inverteixen els diners a Sarrià de Ter i fins i tot proposa canals de "participació" en què els veïns puguin comentar els comptes del seu municipi. A més, Costa també ha apuntat que cal entendre que els veïns han d'estar "permanentment informats" de com es desenvolupen els pressupostos. En aquest sentit recomana al govern local anar explicant per xarxes socials o per diferents vies en quin punt estan els projectes previstos.

En aquest sentit, l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, ha rebut amb bons ulls totes aquestes recomanacions i ha assegurat que "a vegades els ens públics donem per fet que la gent ja sap on anar a buscar la informació", però arran d'aquest estudi ha descobert que no és així. Per això s'ha marcat el repte de millorar progressivament en la comunicació i l'accés dels veïns a totes les dades de l'Ajuntament.

Concurs públic per gestionar la ràdio

Una altra de les recomanacions de l'estudi és millorar la infraestructura de la ràdio municipal. Fajula ha anunciat que per resoldre aquest problema ja han convocat un concurs públic perquè una empresa del sector la gestioni. L'alcalde ha destacat que, fins ara, "no tenia la vitalitat o la capacitat de cobrir tot allò que volíem cobrir" però que amb el nou concurs, aquest mitjà de comunicació local s'adaptarà "al segle XXI".
 
Més enllà de la modernització en continguts, Fajula ha anunciat que la nova empresa farà una millora en la infraestructura. A més, l'objectiu del govern local és que la ràdio municipal "surti de Sarrià de Ter i es converteixi en una ràdio de referència a tot l'entorn del poble".