Els joves dels barris de Girona Est porten ''la música a les venes''

Un projecte social els ensenya a tocar instruments i els endinsa en el món de la música negra

  • Un dels nens que participa en el projecte Música a l'Est amb la seva professora de guitarra elèctrica assajant. ACN
    Un dels nens que participa en el projecte Música a l'Est amb la seva professora de guitarra elèctrica assajant
    Fotos: ACN
  • Dos dels estudiants de saxo del projecte Música a l'Est amb el professor en un assaig. ACN
    Dos dels estudiants de saxo del projecte Música a l'Est amb el professor en un assaig
    Fotos: ACN

Els barris de la Girona Est es mouen a ritme de música negra amb l'arriba del projecte social Música a l'Est. Es tracta de formar musicalment a alguns dels alumnes d'aquests barris per tal que formin una banda musical especialitzada en gèneres de la 'black music' com ara el jazz o el blues. Aquesta activitat extraescolar neix d'una idea del festival Black Music, que volia formar una edició junior de la seva big band.

Davant d'això, es van posar en contacte amb diversos agents socials i el president de la Fundació Girona Est, Jaume Senabres, va començar a gestionar que la banda es construís amb alumnes del sector Est de la ciutat, una zona amb diverses necessitats socials.

De seguida el projecte va tenir el recolzament d'aquesta fundació, formada per un grup d'empresaris d'aquests barris de la ciutat. Senabres ha detallat que els faltava "el suport institucional", però que en el moment d'explicar el projecte a l'Ajuntament de seguida van sumar-s'hi.

Arran d'això, prop d'una vintena de nens d'entre set i dotze anys van entrar en el projecte Música a l'Est. En ell, tots reben formació en llenguatge musical i cant. Després cada un s'especialitza en un instrument diferent per tal de poder formar la banda. Hi ha bateries, pianos, saxos, trombons, trompetes, baixos elèctrics i guitarres.

De tota manera, per facilitar que cada alumne pugui tenir un instrument i practicar amb ell a casa, el projecte ha creat un banc d'instruments. Bauzó ha detallat que "cada alumne és responsable del seu instrument" mentre formi part del projecte. Això vol dir que els nens l'han de guardar a casa, assajar amb ell i portar-lo el dia de classe.

Buscar el nexe entre el flamenc i el jazz

Segons Bauzó, l'objectiu d'aquest projecte "no és crear músics d'elit" sinó d'aconseguir que els nens "gaudeixin i s'impliquin" en la música. De fet, el director de la banda ha detallat que sabien perfectament que "la música corre per les venes" de tots els habitants dels barris de l'Est.

Per això van tenir clar que volien acostar-los gèneres diferents als que coneixien i van apostar pels que ells dominen, que són els ritmes de la música negra, perquè comparteixen "la càrrega social". "La 'black music' i el flamenc i altres músiques que s'aprenen de generació en generació tenen molt en comú", ha reblat Bauzó.

Professors i membres de la big band

Els professors que ensenyen com tocar els instruments als alumnes són, a la vegada, membres de la Black Music Big Band. Bauzó ha detallat que això facilita el "transvasament de coneixement musical", ja que es tracta de professionals que dominen la música negra. A més, els professors asseguren estar molt contents dels progressos dels nens. També han qualificat l'experiència com una vivència molt enriquidora a nivell personal.