La CUP valora la proposta de coalició de Portabella però lamenta que l'hagi fet tard

La formació incrementa considerablement el nombre de candidatures, que arriben a la vintena a capitals de comarca

La CUP considera és lícita la crida de Portabella llençada divendres a Catalunya Ràdio per tal d'agrupar en un 'denominador comú' les formacions independentistes per formar una coalició 'estable'. Tanmateix, des de l'organització es qüestiona si la proposta del president del grup municipal d'ERC a Barcelona s'ha fet perquè 'es veu obligat pels mals resultats del seu partit a les eleccions autonòmiques i per les perspectives cap a les municipals', ha apuntat Sallas.

'Més que fer tard, s'ha vist obligat', ha afegit el membre del secretariat nacional de la coordinadora. 'Parlar sempre hem de parlar, sobretot entre patriotes, i des de la CUP ho farem encantats', ha subratllat. Marc Sallas no s'ha volgut pronunciar sobre si la mà estesa de Jordi Portabella va directament adreçada a Solidaritat Catalana, la formació que lidera Joan Laporta.

'De les intencions del senyor Portabella no hi podem opinar', ha raonat, 'desconec si això va pensat cap a Solidaritat, Reagrupament o si és una maniobra per vendre fum i eixamplar les fronteres d'Esquerra' ha apuntat el representant del secretariat nacional. Malgrat els dubtes, la CUP ha mostrat la seva disposició a debatre aquesta proposta. 'És evident que respondrem i que ens reunirem', ha conclòs Marc Sallas.

Rumb cap el 22-M

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha triat el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú (Garraf) com a escenari de la darrera assemblea nacional abans de les eleccions municipals del 22 de maig. Una reunió en la que hi han participat 250 militants i persones que pertanyen a entitats i col·lectius populars afins a la CUP. La trobada ha servit per debatre i aprovar el Programa Marc per a les municipals. Es tracta d'una 'guia programàtica' que ha de definir l'acció política i les propostes de les candidatures.

El programa consta de deu eixos temàtics, després que aquest diumenge s'afegissin els relatius a joventut i defensa dels drets de les dones. Altres eixos són la situació sòciolaboral, la salut, l'educació, la protecció del territori i el de l'autodeterminació de Catalunya, el considerat 'prioritari' per a la formació.

La reunió s'ha iniciat amb la votació dels informes del Secretariat Nacional, en què la militància ha pogut aprovar les tasques d'aquest òrgan en l'estructuració interna i expansió així com l'acció política col·legiada en el procés de les Consultes per la Independència. A més, s'ha debatut l'aprovació del pressupost anual. Durant l'assemblea s'ha presentat esmenes procedents de Valls, Badalona, Molins de Rei i Girona, tractant aspectes com la gestió de residus o la integració social.

La CUP creix

En declaracions als mitjans de comunicació, el portaveu Marc Sallas ha subratllat que 'la CUP avança' pel que fa a una major presència arreu del territori. Un clar exemple és l'important increment en el nombre de candidatures que concorreran en les eleccions municipals. De la trentena del 2007, es preveu que pel maig ja s'hauran arribat a la vuitantena. Destacable és el fet que de les 31 noves Assemblees constituïdes, un 30% són a capitals de comarca. És el cas de Reus, Barcelona, Blanes Les Borges Blanques, Tarragona, El Vendrell o Figueres. També hi haurà candidaturas a Navàs, Artés, Alfés, La Garriga, Palau Solità i Plegamans, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Esteve de Palautordera, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Riudebitlles, Sitges, Tagamanent, Seva o Arenys de Mar.

Actualment, la CUP compta amb una quarantena de regidors, entre militants i gent adscrita amb altres sigles. La ciutat més important en nombre d'habitants amb representació de la CUP a l'Ajuntament és Mataró.

Tot i aquesta clara expansió, la CUP haurà d'esperar per fer desembarcament fora del Principat. 'L'expansió al País Valencià, a les Illes Balears i la Catalunya Nord encara no està ben consolidada, i per això no presentem cap candidatura', ha reconegut Sallas. 'Aquest serà, però, un dels objectius que ens anirem plantejant a mesura que anem creixent', ha conclòs.