JARC denuncia que alguns ramaders gironins hauran de pagar l'IBI de les instal·lacions ramaderes

El sindicat diu que poden arribar a abonar fins a 3.000 euros més a l'any

Arran d'aquesta revisió els ramaders, a banda de pagar el valor cadastral del sòl urbà dels seus habitatges i el rústic dels camps, hauran d'abonar dos impostos nous per IBI a les seves explotacions, ja que aquest nou valor cadastral grava els metres quadrats de sòl agrícola on estan situades les naus i els metres quadrats de superfície construïda del total de l'explotació.


El valor econòmic d'aquests nous conceptes es gairebé semblant al del sòl industrial, un fet que Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya qualifica de 'fora de lloc', ja que considera que 'no es tracta de sectors comparables en cap sentit, ni per activitat ni pels rendiments econòmics que generen'.

En alguns casos l'increment d'aquestes valoracions se situa al voltant dels 3.000 euros, un import injustificat si es té en compte el context de crisi, argumenta JARC. Des del sindicat afegeixen que els ajuntaments no poden buscar sortir de la crisi de liquiditat en la qual es troben 'a espatlles del sector agrícola i ramader dels seus municipis', ja que 'hi ha moltes explotacions ramaderes que avui en dia s'han vist abocades al tancament o que estan a punt de fer-ho sense que aquest fet les eximeixi de pagar aquest nou impost'.

Poder fer altres activitats a les naus

Així, des de JARC consideren 'injusta' aquesta situació, ja que 'si no hi ha activitat no es generen ingressos i per tant s'aboca el sector a un pou sense fons'. Per això demanen a l'administració que si les naus estan buides i han de continuar pagant els impostos se'ls permeti fer-hi un altre tipus d'activitat, fins i tot industrial, ja que en alguns casos les han qualificat com a tal, argumenten.

Bou, de Cassà de la Selva, explica que en el seu cas, en què ha construït una granja gran, haurà de pagar 2.500 euros més. I a Vilobí d'Onyar (Selva), entre d'altres, també es produeix la mateixa situació, ja que es cataloga l'explotació ramadera com a industrial mentre al cadastre es qualifica com a rústica.