La fiscalia ordena investigar l'actual govern de Roses per suposats pagaments fraudulents

La denúncia que ha engegat el cas també alerta d'un possible delicte urbanístic a la zona del Cap de Creus

  • L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana (arxiu)
    L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana (arxiu)
  • Ajuntament de Roses (arxiu)
    Ajuntament de Roses (arxiu)

(Última actualització 15:25h 02/01/11)

Les investigacions, que porta un jutjat de Figueres, s'han engegat arran d'una denúncia que el grup municipal de CiU a Roses (Alt Empordà) ha portat davant la fiscalia. A l'escrit, els regidors alerten de l'existència de possibles actuacions il·legals en el si del govern quadripartit del municipi, encapçalat per la socialista Magda Casamitjana.


La majoria de fets denunciats, tots corresponents a l'any 2009, fan referència a aspectes fiscals. D'entrada, l'escrit recull que, mitjançant decrets d'alcaldia, es van ordenar pagar una desena de factures per serveis que no constaven enlloc. Les factures afecten les àrees de Festes, Esports i Turisme, i el seu import s'estenia entre els 45 i els 5.518 euros.

A més, la denúncia també indica que 'en tots els casos' els tècnics responsables de les àrees i la intervenció municipal s'havien oposat al pagament. En concret -segons especifica l'escrit- havien emès informes on recollien que les factures 'en cap cas' s'havien de pagar perquè no corresponien 'a compres de béns o serveis encarregats per l'ajuntament'.

Arxiu 'massiu' d'expedients sancionadors

En matèria econòmica, l'escrit que el grup de CiU ha fet arribar a la fiscalia també denuncia que l'alcaldessa, mitjançant un sol decret, va arxivar 'sense més' 29 expedients sancionadors després que caduquessin. Aquestes multes s'havien imposat a particulars o empreses per incomplir les ordenances de recollida i tractament de residus, el reciclatge o la neteja viària.

Els convergents demanen que s'investigui l'afer perquè, segons exposen, si bé els expedients oberts poden haver caducat, 'els delictes o faltes no han prescrit'. Per tant, CiU indica que s'hauria d'haver iniciat un nou procediment i no arxivar les multes de manera 'massiva', fet que fa sospitar els convergents que la finalitat era la de 'perdonar el cobrament de les sancions reglamentàries'.

Finalment, en el camp comptable, la denúncia també demana investigar l'actuació que va tenir l'equip de govern a l'hora de portar a terme la Festa Andalusa (que al municipi es va celebrar per primer cop el maig del 2009). L'escrit de CiU recull que, tot i que l'ajuntament en va assumir l'organització, 'cap dels ingressos' van estar sota control però sí la gran majoria de les despeses.

Possible delicte urbanístic i ambiental

Per últim, l'escrit que ha engegat el cas també alerta de l'existència d'un possible delicte urbanístic a la zona d'influència del Parc Natural del Cap de Creus. La denúncia qüestiona la legalitat de les obres d'ampliació d'una barraca 'situada en sòl rústic', el propietari de la qual és familiar d'un dels regidors de l'equip de govern.

L'escrit presentat pel grup municipal de CiU informa a la fiscalia que es va demanar informació a l'alcaldessa sobre les obres, però que els documents que 'sis mesos més tard' els va lliurar 'no aclareixen res'. Per això, els convergents demanen que s'obri una investigació per determinar si s'està davant d'un 'delicte mediambiental per l'existència, presumptament il·legal, d'una construcció en zona protegida, rústega i dins l'àmbit d'influència del Parc Natural del Cap de Creus'.

La fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme ha remès la denúncia, i els documents de què s'acompanya, als Jutjats de Figueres. El fiscal ha ordenat que s'investiguin els fets recollits a l'escrit i que, en funció del que es conclogui, s'obri un procediment judicial o bé s'arxivi el cas. 

Casamitjana ho qualifica de ser un 'invent'

L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, creu que el cas dels pagaments fraudulents que el grup municipal de CiU ha portat davant la fiscalia és un 'invent' de la formació nacionalista perquè es veuen 'perduts' a quatre mesos de les eleccions. Casamitjana ha assegurat estar 'molt tranquil·la' i ha negat cap irregularitat en l'arxiu d'expedients. L'alcaldessa ha dit que es tracta d'unes denúncies fetes de manera 'no legal' pel regidor de Medi Ambient i que, per tant, no es van poder tramitar. Casamitjana ha negat també que hi hagi un delicte urbanístic al Parc Natural del Cap de Creus i ha explicat que es tracta d'una 'picabaralla' entre un regidor del consistori i el cap de l'oposició. 

'Convergència i Unió ara s'inventa aquest cas perquè estan trastornats, perduts i barallats entre ells a quatre mesos de les eleccions municipals'. Així de contundent s'ha mostrat l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana. La socialista també ha dit que CiU 'sempre' ha atacat públicament l'equip de govern actual però s'ha mostrat preocupada per l'atac de la formació nacionalista a la societat civil. 'Això és una irresponsabilitat', ha sentenciat.

'Picabaralla' entre un regidor i el cap de l'oposició

Casamitjana ha negat també que hi hagi un delicte urbanístic a la zona del Cap de Creus. La denúncia qüestiona la legalitat de les obres d'ampliació d'una barraca 'situada en sòl rústic' i l'escrit presentat pel grup municipal de CiU informa a la fiscalia que es va demanar informació a l'alcaldessa sobre les obres, però que els documents 'no aclareixen res'. Per això, la formació nacionalista demana que s'obri una investigació per determinar si s'està davant d'un 'delicte mediambiental per l'existència d'una construcció en zona protegida dins l'àmbit d'influència del Parc Natural del Cap de Creus'.

L'alcaldessa ha explicat que aquest fet és una 'picabaralla' entre el regidor d'ICV, Joan Esteve Danés, i el cap de l'oposició, Carles Pàramo. Segons ha dit Casamitjana, Danés fa trenta anys que té una barraca al límit del Parc Natural i les baralles i discussions entre ells dos duren 'des de fa molt temps'. Casamitjana ha dit estar 'tranquil·la' ja que el Pla General està fet per un professional i perquè ha passat per la Comissió Territorial d'Urbanisme. Des del seu punt de vista és una 'maniobra més' de Pàramo en adonar-se que està 'totalment acabat'.

Comunicat de l'equip de govern

L'equip de govern de l'Ajuntament de Roses ha emès un comunicat aquest matí on assegura mostrar-se 'tranquil' davant 'les denúncies de CiU'. En aquest sentit apunten posar-se a 'disposició' del Jutjat Nº2 de Figueres afirmant que sempre han actuat 'amb total transparència'. Tanmateix, els membres del consistori han qualificat tot plegat de ser una 'maniobra política' per part de CiU a només 5 mesos de les eleccions amb l'objectiu de malmetre 'la imatge de la vila i la societat civil'.