Detenen una banda de lladres que assaltava turistes al llarg de l'AP-7 fent-se passar per policies

El grup, que va aconseguir un botí de 24.000 euros, despertava les víctimes en plena nit mentre dormien al cotxe

La banda de lladres, tots procedents de Bòsnia i Hercegovina, van fer de l'AP-7 el seu camp d'actuació durant més de mig any. Entre els mesos d'abril i novembre, el grup va cometre una dotzena de robatoris al llarg de tota l'autopista al seu pas per Catalunya, des de l'Alt Empordà fins a Tarragona.


Els lladres sempre actuaven de matinada i escollien les seves víctimes a consciència. Totes eren turistes, que es quedaven a dormir a dins els seus cotxes en aparcaments no vigilats o a les zones d'estacionament de les àrees de servei.

A l'hora de robar-los, sempre feien servir el mateix modus operandi. Arribaven al lloc amb un cotxe de gamma alta -que solien canviar sovint- i, mentre un d'ells es quedava a l'interior del vehicle i vigilava la zona, els altres inspeccionaven els cotxes que hi havia aparcats. Quan trobaven alguna parella de turistes dormint, els despertaven de cop enfocant-los amb una llanterna i clavant cops amb la lot contra els vidres del cotxe.

Quan les víctimes es despertaven sobresaltades, els lladres els ensenyaven una falsa credencial de policies i els feien sortir del vehicle, amb l'excusa que portaven a terme un control de drogues. Després, els demanaven la documentació i escorcollaven el cotxe. Quan trobaven diners, els lladres els arreplegaven i se'ls embutxacaven.

Colpejar les víctimes

Si durant aquesta estona algun dels turistes recelava o se'ls encarava, l'arribaven a colpejar al cap o li donaven puntades de peu. Després d'arreplegar el botí, marxaven corrents cap al cotxe on els esperava l'altre integrant de la banda i fugien de la zona a tota velocitat.

Durant el mig any que van estar actius, van arribar a assaltar turistes procedents del Marroc i d'altres països com França, Bèlgica o Alemanya. A més, per ressaltar l'engany, solien dur defenses policials, armes de foc i, fins i tot, en alguna ocasió s'havien arribat a posar armilles de color negre amb la paraula 'Policia' impresa al dors.

La banda de lladres va actuar a tot el llarg de l'autopista AP-7. Solia cometre entre un i dos robatoris al mes, i va assaltar turistes en aparcaments i àrees de Capmany (Alt Empordà), Vilobí d'Onyar (Selva), Fogars de la Selva (Selva), Riudellots de la Selva (Selva), Vallgorguina (Vallès Oriental), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Montcada i Reixach (Vallès Occidental) o l'Arboç (Baix Penedès). En total, va arribar a obtenir un botí de més de 24.000 euros.

Targetes a Empuriabrava

A més d'actuar a l'autopista AP-7, la banda també va abordar un matrimoni de turistes d'edat avançada a Empuriabrava (Alt Empordà) el dia 5 d'agost. Els lladres es van fer passar per falsos policies i, després d'ensenyar la credencial, van demanar a l'home que els lliurés la cartera. Després, van agafar les targetes de crèdit i, davant seu, les van passar per un lector per obtenir-ne la banda magnètica. Fins i tot, els lladres van aconseguir que l'home els donés els PIN de les targetes després d'intimidar-lo.

Els Mossos d'Esquadra, que feia temps que els anaven al darrere, els han aconseguit detenir aquest desembre. Els agents de la unitat d'investigació de Girona van detenir tres dels integrants a Barcelona, i el quart va ser enxampat per la Guàrdia Civil a la Jonquera (Alt Empordà), quan intentava creuar la frontera per fugir amb un passaport fals. Els agents el van detenir arran d'una ordre policial enviada pels mossos.

Els detinguts són tots naturals de Bòsnia i Hercegovina. Dos d'ells, Antonio H., de 34 anys, i Mujo O., de 33 anys, vivien a Barcelona. Els altres dos restants, Hariz S., de 27 anys, i Omer H., de 29 anys, vivien a Sant Adrià del Besòs (Barcelonès). Després de passar a disposició judicial, tots els integrants de la banda han ingressat a presó.