Una espectacular ventada deixa registres de 184 km/h a Portbou

La temperatura va caure fins als -16,5 graus de màxima al Pirineu

El pas d’una profunda depressió pel nord del Pirineu ha provocat una important ventada a Catalunya al llarg del cap de setmana del 2 i 3 de febrer, amb ratxes superiors als 120 km/h a punts de les Terres de l’Ebre, l’Alt Empordà i punts elevats del Pirineu, els indrets típicament més ventosos del país.

Feia deu anys que cap estació de la XEMA no mesurava una ratxa de vent tan forta com els 184,3 km/h d’ahir a les 12.59 hores a Portbou (Alt Empordà). L’última vegada va ser el 24 de gener de 2009, durant la ventada més extensa i intensa de les últimes dècades a Catalunya, quan la mateixa estació va mesurar 200,2 km/h.
 
Va a dir que l’estació de Portbou es troba situada en un indret elevat del municipi (196 m d’altitud) i completament exposat a la tramuntana, de manera que mesura sovint les ratxes màximes del país.
L’aproximació de la borrasca pel Cantàbric va provocar que divendres la pressió atmosfèrica al nivell del mar baixés fins als  985 – 990 hPa a Catalunya, el valor més baix des de l’1 de març de 2018. Durant la nit de divendres a dissabte la depressió va creuar el Pirineu, ja afeblint-se, i es va situar al golf de Lleó dissabte al migdia amb una pressió de 990 hPa i impulsant forts vents de mestral a Catalunya (mapa de l’esquerra). Així, dissabte les ratxes més importants es van mesurar al sud del país, com és habitual en aquest tipus de situacions en què el vent es canalitza per la vall de l’Ebre.
 
Diumenge al migdia la depressió s’havia afeblit encara més i es trobava ja al nord d’Itàlia, però l’aproximació de l’anticicló per l’oest va reforçar el corrent de vent del nord entre els Pirineus i els Alps, afectant de ple l’Empordà.

Temperatura més baixa de rècord

El vent del nord ha provocat un descens important de la temperatura arreu del país, però especialment notable a l’alta muntanya, amb valors al voltant dels -15 ºC a 2.400 – 2.500 m i una sensació de fred molt aguditzada pel vent. Diumenge l’estació de la Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya) va mesurar una temperatura mínima de -16,5 ºC, la més baixa del que portem d’hivern a les estacions de la XEMA. De totes maneres, fora de l’alta muntanya en general va fer més fred alguns dies de gener.
 
La matinada de dilluns la temperatura ha començat a recuperar-se a cotes altes, mentre que a les fondalades a recer del vent les glaçades han estat importants. Cal destacar els -10,0 ºC de Vielha (Val d’Aran), mínima d’enguany en aquesta estació.