Urbanisme suspèn el Pla General de Caldes de Malavella i obliga a reduir un 65% els habitatges

La comissió permet a Alp construir més de 1.500 habitatges nous vinculats a les dues estacions d'esquí

El Pla General de Caldes de Malavella que s'ha portat davant Urbanisme substitueix l'anterior, que data del 1993. Aquest poble de la Selva, de 7.000 habitants, es caracteritza per tenir una desena d'urbanitzacions disseminades, on hi viu la meitat de la població. El nou pla aposta per no concentrar els creixements a les urbanitzacions, i s'ha redactat amb l'objectiu de consolidar el nucli urbà.

Urbanisme veu amb bons ulls aquesta voluntat, però no la manera en què s'ha plasmat sobre paper. El principal motiu de discrepància és que, en total, el nou pla permet construir fins a 4.300 habitatges nous, partint de la previsió que l'any 2030 el municipi haurà doblat la seva població.

La comissió, però, considera que aquest número d'habitatges és excessiu, i creu que amb 1.500 n'hi ha prou per acomplir la previsió. Per això, obliga l'ajuntament a modificar a la baixa les seves pretensions. Un dels altres punts que s'han de reformular es refereix a una nova ronda, que enllaçarà l'entrada del municipi per la N-II amb la carretera de Llagostera.

L'Ajuntament preveu aixecar diferents blocs i carrers al voltant de la ronda, que construirà la Generalitat. El director general d'Urbanisme, però, ha advertit que aleshores la ronda 'perdrà el caràcter de variant i es convertirà en un carrer urbà'. Per això, Caldes de Malavella haurà de modificar també aquest punt del seu Pla General. Per aquests motius, la comissió ha decidit suspendre el Pla General de Caldes de Malavella.

Llum verda a Alp

Un dels altres Plans Generals que han entrat a l'ordre del dia ha estat el d'Alp, municipi estretament vinculat a les dues estacions d'esquí de la Molina i la Masella. Urbanisme ha aprovat el document, que permet aixecar nous hotels i segones residències. En total, el pla preveu aixecar 1.500 habitatges nous, dels quals més de la meitat (833) es troben al voltant de les dues pistes d'esquí.

Pere Solà ha concretat que el pla ha rebut el vistiplau d'Urbanisme, i que les precisions de la comissió han anat encaminades a reordenar els àmbits propers a les pistes d'esquí on es permetran les ampliacions. Així, per exemple, a la Masella s'ha optat per mantenir l'aparcament de l'estació lliure d'edificacions, i a la Molina s'ha considerat adient concentrar els creixements a tocar del telecadira que dóna entrada a les pistes.

'D'aquesta manera, es crea un únic sector amb segones residències, apartaments, activitats comercials i hoteleres al bell mig de la Molina, que es concep com una zona que li donarà vida pròpia', ha indicat Pere Solà. El director general d'Urbanisme també ha precisat que, amb el pla general, les dues estacions d'esquí es preparen 'per acollir la candidatura olímpica' dels Jocs d'Hivern del 2020.

A més de les noves construccions d'habitatges, el Pla General d'Alp també permet aixecar un nou polígon al municipi. Tindrà 50.000 metres quadrats destinats a indústries -unes 40 parcel·les- i es configurarà com la zona industrial més potent de la comarca de la Cerdanya.

D'altra banda, a la comarca del Gironès, Urbanisme ha donat el vistiplau definitiu al Pla General de Sant Gregori. El pla ja havia passat abans per la comissió i estava pendent de modificacions, que ara l'ajuntament ha incorporat i ja ha fet arribar a la comissió.

La permuta del Thyssen, endavant

La comissió també ha avalat l'operació urbanística que permetrà la instal·lació del futur Museu Thyssen a l'espai de l'antiga fàbrica surera de Can Serra de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). L'acord al qual va arribar l'ajuntament amb els propietaris establia que, a canvi de poder disposar de l'espai de les antigues instal·lacions, el consistori donaria als propietaris de les naus espais de titularitat municipal per poder-hi edificar.

En total, al solar que ocupen les antigues naus, amb 2.600 metres quadrats edificables, s'hi preveien aixecar 38 habitatges. 'El conveni permet que l'antiga fàbrica sigui un equipament cultural', ha precisat el director general. A canvi, el consistori compensa els propietaris amb sòl industrial al paratge Bujonis, i dues parcel·les a tocar de la platja de Sant Pol i al carrer Canigó (on en aquesta última hi aniran habitatges de protecció oficial).

Finalment, a la comarca de l'Alt Empordà la comissió ha suspès un projecte per instal·lar una planta de producció de biogàs a partir de purins a Capmany. Urbanisme ho ha tombat perquè la nova planta no es vinculava a una granja de porcs, condició sine qua non per autoritzar el projecte.