Olot emet un ban demanant als veïns que no es deixin 'abatre pel pessimisme' arran dels crims

Sacrest insta els olotins a anar a la una per 'superar les dificultats' i mostrar les qualitats de la ciutat

L'escrit de l'alcalde, que s'ha enviat per correu a totes les llars d'Olot, comença recordant l'assassinat múltiple que, ara fa una setmana, va sacsejar la vida de la ciutat. 'Han passat vuit dies dels incomprensibles i injustificables fets que van provocar la mort dels nostres conciutadans: en Rafel, l'Anna, en Joan i l'Àngel', recull el ban municipal.


Lluís Sacrest lamenta que l'actuació 'irracional i injusta' del paleta de la Vall d'en Bas ha portat 'a la desesperació les famílies i les persones més properes' a les quatre víctimes, que mai podran entendre que els hagin 'arrabassat allò que tant estimaven, necessitaven i que esdevé insubstituïble'. L'alcalde també agraeix les mostres de suport incondicional de tots els olotins, que es van bolcar amb el dol de les famílies i es van sumar massivament als dos minuts de silenci convocats per l'ajuntament.

'Els olotins i les olotines vam quedar totalment consternats per una sotragada brutal, que va encongir els nostres cors; érem incrèduls davant uns assassinats inexplicables', recull l'escrit. Per això, Sacrest defineix els 120 segons de silenci 'que van paralitzar Olot i molts indrets de la comarca' com l'expressió 'col·lectiva de la indignació i la ràbia continguda davant el sentiment d'impotència' que va provocar la notícia de l'assassinat múltiple.

L'alcalde recull que tant els quatre crims, com els comesos pel zelador de La Caritat, no tenen 'cap sentit ni explicació' i són fets 'molt greus que podrien haver tingut lloc a qualsevol part del món'. Per a l'alcalde, els assassinats que ha hagut de viure la ciutat són la clara expressió 'de com n'és de feble i fràgil el món on vivim, i com n'és d'indefens davant l'actuació d'un sol individu que pot capgirar la vida d'unes famílies i trasbalsar profundament tot el seu entorn, una ciutat i un país'.

El ban continua agraint les nombroses mostres de condol i suport que han arribat a Olot des d'arreu de Catalunya. 'Govern, grups polítics, ajuntaments, entitats i associacions de tots els sectors i centenars de persones ens han fet arribar els ànims per superar, amb dignitat i valentia, aquesta difícil situació per a la nostra ciutat', escriu l'alcalde d'Olot.

Suport necessari

Lluís Sacrest diu que aquestes mostres de solidaritat són 'molt importants' per a tots els ciutadans d'Olot i les famílies de les víctimes. Al ban, l'alcalde també agraeix les mostres de sensibilitat de 'la majoria' dels mitjans de comunicació, tot i que 'la manca d'ètica d'alguns hagi afegit més tristesa a la que ja era inevitable'.

En aquest punt, l'alcalde fa una crida als olotins per anar a la una per 'recobrar la serenitat' i no deixar-se 'abatre pel pessimisme'. Lluís Sacrest recorda el tracte 'senzill i afable' dels ciutadans d'Olot, una ciutat 'que ha fet del treball, la tenacitat i la iniciativa la garantia per al seu futur'.

'Res ni ningú ens ha de robar aquests valors que han presidit i han de continuar presidint la convivència', ressalta el ban municipal. Per això, 'malgrat la duresa dels fets', l'alcalde fa una crida als olotins perquè, 'ara més que mai' treballin de manera col·lectiva, com ja van fer durant els minuts de silenci, 'per superar les dificultats i mostrar orgullosament les qualitats i el tarannà' de la ciutat. Una ciutat que -com recull l'escrit- es caracteritza per ser 'alegre, serena, respectuosa i acollidora'.