Uns lladres degollen i roben una quinzena de porcs d'una granja de Brunyola

El propietari lamenta que aquest tipus de robatoris són habituals abans de Nadal

La granja l'Artiga està situada als afores del nucli de Sant Dalmai, dins el terme municipal de Brunyola (Selva). En total, a l'explotació hi ha 200 truges de cicle tancat i uns 2.000 porcs d'engreix, que es destinen a l'escorxador. Aquesta matinada, aprofitant que els amos no viuen a l'explotació, han entrat a la granja per fer-hi la seva particular matança del porc.


Els lladres han escorxat una truja d'uns 120 quilos i han degollat uns tretze porcs, que tenien uns quatre mesos. Després, han arrossegat els animals a l'exterior de les corts i els han carregat en una carretilla. Des d'allà, els han traginat uns 150 metres fins a l'exterior del tancat i se'ls han emportat amb un vehicle.

Els lladres han deixat un rastre evident de sang a les corts i, fins i tot, han deixat els budells de la truja enmig d'un dels passadissos. Aquest matí a primera hora, quan un dels treballadors ha arribat a la granja, s'ha adonat que havia passat alguna cosa perquè ha vist un dels porcs corrent per fora de les corts.

'Ha vist que hi havia molta sang i de seguida m'ha alertat', explica el propietari de la granja, Adrià Boada. El pagès creu que els lladres s'han emportat els porcs 'per consum propi', perquè no els podran vendre a cap escorxador ni carnisseria.

Els tretze porcs d'engreix, però, que feien uns 35 quilos, no eren aptes per al consum humà. 'Feia poc que acabaven d'entrar al cicle d'engreix i els estàvem donant pinso medicat', explica Boada. El propietari indica que, a partir d'aquest moment, ha de passar un mes abans els porcs no es puguin destinar a l'escorxador. 'No crec que passi res si se'ls mengen, però no són aptes per al consum', explica.

Després de carregar els porcs al vehicle, els lladres han abandonat la carretilla en un marge. També han deixat a la zona unes tisores per tallar metall i una ampolla de vi mig buida. Com que als voltants de la granja no hi ha habitatges, els lladres han pogut actuar amb total impunitat.

Habituals abans de Nadal

El propietari de l'Artiga ja ha posat el cas en coneixement dels Mossos d'Esquadra. Adrià Boada lamenta que aquest tipus de robatoris són habituals abans de festes. 'Cada any és una constant, i parlant amb diferents ramaders de la zona te n'adones que a ells també els han robat', indica el pagès.

Una de les estratègies habituals que fan servir els lladres és presentar-se uns dies abans a les granges i demanar pel tipus d'animals que s'hi crien. Després d'estudiar el terreny, tornen al lloc de matinada i roben els animals. 'A mi també m'ha vingut gent demanant-ho, i tot i que no puc assegurar que ells siguin els lladres, és curiós que et demanin quins animals tens i, al cap d'un parell de dies, et robin', indica Boada.

El sindicat agrari Jarc ha lamentat els fets mitjançant un comunicat. 'Ja vam denunciar als Mossos d'Esquadra que, si a principis de novembre era un mes susceptible per als robatoris de xais, a finals de desembre són dies on es concentren el màxim de robatoris de porcs', recull l'escrit.