La policia espanyola es va interessar per l'imam de Ripoll abans dels atemptats

El secretari de la mesquita diu que l'associació islàmica Annour és pacífica

El secretari de la mesquita de Ripoll on predicava l'imam implicat en els atemptats de Barcelona i Cambrils ha afirmat que la policia espanyola va visitar l'oratori en diverses ocasions abans dels atacs i va preguntar directament per Abdelbaky Es Satty. Segons ha explicat Hamid Barbach responent a una pregunta directa de la diputada de la CUP Natàlia Sánchez, la policia estatal va visitar els responsables de l'associació islàmica Annour almenys dues vegades. "Una de les vegades jo hi era i van preguntar per l'Es Satty, per saber si encara era allà", ha dit. Barbach ha subratllat que l'associació és "pacífica" i busca la integració. A més, també ha explicat que personalment va intentar implicar un dels terroristes abatuts, Mohamed Hichamy, amb l'associació però ell no va voler.
Durant la comissió d'investigació, que excepcionalment aquest dimarts s'ha traslladat a Ripoll, hi havia previstes les intervencions dels responsables de dues entitats islàmiques de la població amb les quals va estar vinculat l'imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty. Finalment, només ha comparegut el secretari de la comunitat Annour, Hamid Barbach.

Barbach ha subratllat que l'entitat va néixer el 2016 "amb l'esperança de buscar la convivència i demostrar que els musulmans són pacífics i rebutgem tot tipus de violència". Una feina que, assegura, aborden amb més intensitat després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

La diputada de la CUP, Natàlia Sánchez, li ha preguntat directament si la brigada d'informació de la policia espanyola es va adreçar a ells en més d'una ocasió per preguntar directament per Es Satty per intentar esclarir quina vinculació tenia l'imam amb els serveis d'intel·ligència.

El secretari de l'associació Annour ha respost que la policia espanyola va visitar l'associació en almenys dues ocasions i un dels cops ell hi era present. Segons ha explicat, els agents van preguntar per l'imam, volien saber si encara predicava a la mesquita i també van formular altres preguntes relacionades amb normatives i documentació. "Això dura deu minuts i marxen", ha afegit.

Una altra de les vegades, ha exposat, els agents van contactar directament amb el president de l'associació trucant-lo des d'un número privat per demanar documentació de l'entitat. Hamid Barbach ha lamentat, en paral·lel, que des de l'entitat no poden accedir a fitxers de persones sospitoses i que això dificulta a vegades filtrar qui es vincula amb l'associació.

Barbach ha instat a reballar "tots junts per expulsar el verí que contamina la nostra ciutat i la nostra cultura rica".