El comissari Belenguer diu que els crims d'Olot han fet pujar 'la sensació d'inseguretat'

Ha realitzat una crida a fer un front comú contra els delinqüents multireincidents

La xifra negra de delictes a les comarques gironines tancarà l'any amb uns nivells similars als del 2009. El cap de la Regió Policial de Girona ha fet repàs a la tasca del cos i ha assegurat que, tot i que els furts i els robatoris a vehicles no disminueixen, sí que ho han fet aquells 'que més mal fan' arreu de la demarcació.


Entre els robatoris que s'han reduït es troben els silenciosos i violents a habitatges, o bé els de coure, que van repuntar de manera significativa durant els mesos d'estiu (juliol i agost). 'Es tracta d'un tipus de delictes que creen alarma social, perquè es cometen per part de grups organitzats', ha indicat Joaquim Belenguer.

'En els temps que corren, poder dir que l'any es tancarà a la demarcació sense que hi hagi un increment delinqüencial, és positiu', ha indicat Belenguer. Una de les claus que expliquen aquesta estadística es deu al fet que s'han incrementat els efectius dels Mossos d'Esquadra a la demarcació, i hi ha més agents al carrer.

Reforços policials a la demarcació

'A finals del 2009, es van incorporar un centenar de mossos i aquest octubre hem tingut un increment similar', ha indicat Joaquim Belenguer. El comissari ha dit que aquests reforços els permetran encarar el 2011 'amb intensitat i empenta' per fer front als reptes del cos a la demarcació.

Precisament, una de les prioritats que estarà a l'ordre del dia dels Mossos d'Esquadra serà la lluita contra els delinqüents multireincidents. Belenguer ha recordat que els mossos treballen colze a colze amb la fiscalia i la policia espanyola per enviar a la presó aquest tipus de lladres o bé expulsar-los del territori estatal.

'Tenim un problema amb la reincidència, perquè molt pocs individus cometen la major part dels delictes; per això, si els aconseguim treure de la circulació, la seguretat seria millor', ha ressaltat el comissari de la Regió Policial de Girona. I ha afegit: 'Aquesta és, precisament, la línia més important en la qual treballem amb l'increment de patrullatge als carrers'.

Increment de la sensació d'inseguretat

El comissari tampoc ha volgut passar per alt els assassinats d'Olot, que aquest any han multiplicat la xifra de crims a la demarcació. De mitjana, a les comarques gironines es registren entre vuit i deu crims per any. L'any 2009, aquesta estadística es va mantenir (hi va haver vuit crims), però aquest 2010 s'ha disparat.

Sense comptar els casos del zelador de La Caritat i l'assassinat múltiple de la setmana passada, a la demarcació hi ha hagut deu morts criminals. Però amb les víctimes de Joan Vila i de Pere Puig, aquesta xifra augmenta fins a 25.

El cap de la Regió Policial de Girona ha admès que els assassinats d'Olot s'han traduït 'en un increment de la sensació d'inseguretat i d'alarma social'. Ara bé, Joaquim Belenguer també ha insistit que es tracta de fets 'puntuals' associats 'a dos individus dels quals els experts n'hauran de fer un perfil psiquiàtric, però que no tenien motivació de robar o atemptar contra els ciutadans de manera indiscriminada'.

'Són temes puntuals, i sóc conscient que incrementen la sensació d'inseguretat, però també vull dir que tornarà a disminuir; no hem de patir, perquè els delinqüents ja estan tancats a la presó', ha conclòs el comissari Joaquim Belenguer.