La Diputació aprova un pressupost de 108,4 MEUR pel 2011, un 8% menys que l'anterior

L'equip de govern dóna llum verda als números amb el vot en contra de CiU que creu que no han optimitzat els recursos

Aquests 108,4 MEUR (milions d'euros) són els del pressupost consolidat, el que inclou les partides destinades als organismes autònoms de la Diputació com el Dipsalut o el Xaloc. Sense comptar amb els diners que van a parar a aquests organismes, el pressupost de la Diputació per al 2011 és de 103,6 milions. La xifra és 39 MEUR inferior a la del pressupost del 2009, l'últim any de creixement dels números a la corporació. Des de llavors, amb l'impacte de la crisi econòmica, la Diputació ha hagut de fer pressupostos inferiors.


L'aportació de l'Estat per al 2011 és un 7,9% superior a la de l'any anterior. La vicepresidenta, Maria Teresa Ferrés, ha recordat que encara que rebin més diners -el 90% del fons de la Diputació prové de traspassos- no tenen el mateix marge de maniobra que altres anys perquè les directrius de reducció del dèficit públic aprovades per l'Estat prohibeixen el nou l'endeutament.

De fet, Ferrés ha concretat que els capítols del pressupost que creixen de manera més destacada són els dels interessos i les amortitzacions. Un total de 22 MEUR consignats per pagar les amortitzacions de les inversions que s'han fet en els darrers cinc exercicis. 'En principi aquesta ha estat una inversió avançada als municipis que ara cal amortitzar', ha concretat la vicepresidenta.

En definitiva, uns pressupostos que segons ha admès l'equip de govern han estat difícils de quadrar perquè són molt a la baixa i deixen poc marge de maniobra. Tot i això, Ferrés ha assegurat que compleixen la filosofia i els objectius de la corporació: ser un pilar de referència per al municipalisme oferint serveis necessaris i, també, estant al costat dels pobles petits, que són la majoria dels municipis de la demarcació.

Per això, el pressupost prioritza àrees que gestionen ajuts directes a projectes destinats a la promoció econòmica, l'ocupació i la cooperació. Per àrees de gestió, un 27,92 % del pressupost (28,9 milions) anirà destinat a Règim Intern i Hisenda; el 24,8 % (25,7 milions), a Cooperació Municipal; el 16 % (16,6 milions), als òrgans de govern; el 13,4 % (13,9 milions), a Acció Territorial i a Cultura i Acció Social, i el 4,2 % (4,3 milions), a Promoció Econòmica i Noves Tecnologies.

Pocs recursos, mal repartits

El ple ha fet l'aprovació inicial del pressupost amb els vots a favor de l'equip de govern, format per ERC i el PSC. CiU, a l'oposició, hi ha votat en contra per diversos motius. Bàsicament, segons ha explicat el portaveu Jaume Torramadé, perquè al seu parer han repartit malament els recursos. Torramadé ha demanat a l'equip de govern que mantingui partides per al fons de subvenció dels ajuntaments i per a projectes en acció social. 'No demanem la lluna en un cove, és possible', ha afirmat Torramadé. Després de la negativa de l'equip de govern ha afirmat que 'no hi ha més remei' que votar en contra.

Torramadé ha criticat que l'equip de govern hagi anat per lliure i que a l'hora de quadrar uns pressupostos complicats no hagi comptat amb el parer ni amb la voluntat constructiva del grup a l'oposició. Tot i això, sí que han votat a favor del punt del pla d'estabilitat i s'han abstingut en el de plantilla.