Salt obre el quart centre de distribució d'aliments de la demarcació

El servei ofereix productes bàsics a 300 famílies amb pocs recursos

Segons ha explicat la presidenta de Càritas a Salt, Montserrat Manen, el fet de disposar d'un local permetrà també diversificar el tipus d'aliments que es proporcionen a les famílies. Fins ara, les donacions que provenien del Banc dels Aliments arribaven a dues parròquies de Salt des d'on es repartien a les famílies més necessitades. Ara però amb l'obertura del centre es disposa de més espai per emmagatzemar menjar, neveres i congeladors que, per primera vegada, permetrà donar aliments frescos i congelats com verdures o carn.


'Amb aquest sistema hem aconseguit dignificar les famílies que venien a demanar-nos ajuda', ha manifestat Manen que ressalta que tothom que es beneficia del menjar que hi ha al centre de distribució d'aliments ve prèviament amb una autorització dels Serveis Social o Càritas.

Un cop una família és derivada al centre, disposa de diferents 'punts' per poder endur-se un tipus de menjar o altre segons les seves necessitats i els membres que formen la família. Per exemple, un quilo d'arròs val 'un punt' i, com a molt, una família se'n pot endur dos paquets cada vegada que va, sempre amb hora i cita fixada, al centre d'aliments. Les famílies hi poden anar cada quinze dies. De moment, el centre obre els matins de 10 h a 13 h tres dies la setmana.

Segons Dolors Juliol, tècnica de Càritas, s'han prioritzat les famílies amb càrregues i amb menors d'edat. Segons la situació econòmica i l'edat dels fills, algunes famílies es poden endur els aliments sense pagar res i d'altres, en canvi, han d'aportar una part. Com a màxim, els beneficiaris paguen un 30% del cost de la cistella que s'enduen, el que ve a representar uns vuit euros com a màxim. Els diners que es recullen amb les contribucions dels beneficiaris es destinen per comprar més aliments.

El centre de Salt, a més, té una singularitat que el diferencia de la resta. A banda d'anar-hi a buscar menjar, les famílies també poden apuntar-se a fer tallers en una aula adjunta que té el local. Ja se n'ha celebrat un d'economia domèstica i està previst que se'n facin més sobre nutrició i cuina o llengua.

Per la seva banda, el vicepresident del Banc dels Aliments, Frederic Gómez, ha explicat que a través de l'entitat distribueix 1.200.000 quilos de menjar a través 146 entitats benèfiques que col·laboren amb ells. Amb aquesta xarxa arriben a 25.000 persones necessitades. 'La logística per fer els lots i distribuir el menjar és molt complicat i, per tant, tot el que sigui concentrar la demanda en poques entitats ens facilita el treball', ha explicat Gómez en referència a la tasca que es fa des dels diferents centres de distribució d'aliments.

A banda de les quatre ciutats que ja tenen aquests serveis en marxa, està previst que també s'obri el centre de distribució d'aliments d'Olot aquesta mateixa setmana i ja només quedarà per arrencar el de Lloret de Mar (Selva). El primer que es va posar en marxa va ser el de la capital gironina, situat al barri de Pedret, i en el seu primer any de vida ha donat cobertura a 1.400 famílies. Segons Dolors Juliol, tècnica de Càritas, el servei ha estat molt ben rebut i les famílies han entès que en alguns casos han de ser coresponables i pagar per poder-se beneficiar del servei.

En el projecte de Salt hi col·laboren l'Ajuntament de Salt, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, la Diputació de Girona, Càritas, la Generalitat, la fundació Banc dels Aliments, 'la Caixa' i Càritas.