Salt aprova una moció que reclama influir en la regulació d'immigrants

Alguns veïns, la majoria d'origen immigrat, acusen l'ajuntament de 'racista' i 'xenòfob' enmig del ple

La moció que ha presentat al ple l'equip de govern format pel PSC i ERC demana que el nou reglament de la Llei d'Estrangeria inclogui la necessitat d'un informe positiu de l'ajuntament de residència per als tràmits d'arrelament i reagrupament. Segons ha explicat l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, el que es demana és tenir 'autoritat' i que aquest informe sigui 'vinculant' i pugui arribar a determinar que es denegui una petició. 'Si tots els mecanismes fallen i no ens queda més remei, poder tenir alguna eina', ha afirmat Pineda.


La intenció és que aquests informes es facin seguint barems objectius com ara saber que realment l'habitatge on es fa el reagrupament compleix els requisits per assegurar la confortabilitat i la salubritat o que el veí en qüestió segueix les normes de convivència i les ordenances cíviques. Segons Pineda, no n'hi ha prou amb assegurar que aquestes persones parlen l'idioma d'acollida, sinó que també cal consultar a les 'trinxeres' del món municipal per saber si són ciutadans amb qui es pot conviure i no contribueixen a augmentar la conflictivitat social.

Quan el ple ha començat a debatre la moció, un grup de veïns, la majoria d'origen nouvingut, han desplegat pancartes on s'hi podia llegir 'no a la discriminació social', 'menys ordenances de civisme, més recursos socials' o 'no a la discriminació institucionals'. Una vegada el ple ha aprovat el text, amb els vots a favor dels vint regidors del PSC, ERC, CiU i PP, han increpat els regidors afirmant que aquesta moció 'és una vergonya per Salt' i assegurant que és una pràctica de 'racisme pur i dur'. 'Això és democràcia', han replicat alguns altres veïns presents al ple.

L'equip de govern municipal ha rebut el suport del principal grup a l'oposició, CiU, i també del PP. Tot i això, els dos grups han lamentat que hagin entrat la moció sense debatre-la amb els altres partits. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha lamentat que l'equip de govern hagi buscat 'els titulars dels diaris' i no hagi vetllat per arribar al consens.

L'únic regidor que ha votat en contra, Ramon Muñoz (ICV-IpS), creu que demanar que un ajuntament pugui decidir sobre el futur d'una persona o una família d'origen immigrat depenent de si tenen un bon comportament o no només serveix per fomentar la xenofòbia. 'El que vostès fan és populisme barat', ha criticat el regidor.