El jurat declara el llogater de Blanes culpable de l'assassinat del propietari del seu pis

El fiscal demana 19 anys de presó per al processat i la defensa sol·licita una pena de 15 anys


Després de més de deu hores de deliberació, el jurat ha emès un veredicte profundament documentat. El tribunal popular ho ha tingut clar a l'hora de concloure que David Pérez va matar el propietari del pis que tenia llogat a Blanes. Tots els nou membres del tribunal popular han conclòs que el processat va assassinar la víctima al garatge de casa seva.

A l'hora de cometre el crim, Pérez va aprofitar la superioritat que li donaven dues circumstàncies: una, que la víctima estava d'esquena, i l'altra, que pràcticament no podia moure's. El cos del propietari va aparèixer enmig d'un bassal de sang a l'interior del garatge, entre el cotxe i la taula que el propietari utilitzava com a despatx. El cos tenia tretze ganivetades.

El veredicte recull, una a una, totes les proves que incriminen Pérez i que l'assenyalen com a únic responsable del crim. D'entrada, el jurat assenyala que l'acusat devia més de 1.900 euros a la víctima, i que un mes abans del crim havia signat un document de reconeixement del deute. L'escrit recollia que, si abans de finals del 2008 Pérez no havia pagat els diners, hauria d'abandonar el pis.

El mòbil del crim, econòmic

El jurat ha conclòs que el processat mai va arribar a pagar aquests deutes i que el dia del crim (el 9 de gener del 2009) va ser ell qui va citar-se amb la víctima amb la intenció de matar-la. 'La situació precària en què es trobava l'acusat i la poca credibilitat de les seves declaracions' -segons recull el veredicte- són extrems que confirmen la seva culpabilitat.


A més, el tribunal popular també indica que altres proves que porten a concloure que ell va ser l'assassí són el fet que no donés 'cap coartada creïble', que es trobés sang de la víctima al seu pis, que una de les empremtes de Pérez aparegués a la taula del garatge, i que l'acusat s'emportés el seu contracte de lloguer i els rebuts impagats de l'escena del crim.

El veredicte del jurat, però, no ha considerat provat (per set vots contra dos) que David Pérez robés la cartera del propietari un cop la víctima estava morta. 'Hi ha certs indicis que porten a concloure que va sostreure documents, però no suficients per provar aquests extrems', recull l'escrit del tribunal popular.

Finalment, el jurat també ha rebutjat per unanimitat que a la sentència es proposi l'indult total o parcial de la pena, i que -en cas que concorrin les circumstàncies pertinents- se suspengui la condemna a l'acusat.

Entre 25 i 15 anys

Després de la lectura del veredicte, el fiscal ha sol·licitat que s'imposi al processat una condemna de 19 anys de presó. L'acusació particular l'ha elevada a 25, perquè entén que a més de l'assassinat, s'ha d'aplicar un agreujant d'acarnissament. La defensa, per la seva banda, ha sol·licitat una condemna de 15 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública ha demanat que Pérez indemnitzi amb un total de 250.00 euros els dos fills de la víctima i la parella del llogater. L'acusació particular ha demanat una indemnització global de 550.000 euros per als fills de la víctima, l'exdona i la parella del propietari en el moment del crim. La defensa, per la seva banda, ha anunciat que el seu client és insolvent.

El judici ha quedat vist per a sentència. Al final de la sessió, el tribunal també ha decretat l'allargament de la presó provisional per a David Pérez en espera que surti la sentència, perquè feia ja gairebé dos anys que l'acusat es trobava entre reixes.