Els set restaurants gironins del Grup Andilana reben l'acreditació AMED

Son La Malcontenta, El Pla, Fish!, Trias, Blanc, Casa Brinda i Mundet

Els set restaurants de la província de Girona del grup de restauració Andilana han estat reconeguts amb l’acreditació AMED de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per promoure la dieta mediterrània, com a font d’alimentació saludable, entre els seus comensals, aproximadament uns 1.270 diàriament. A finals de l’any passat també es van acreditar deu restaurants de la ciutat de Barcelona del mateix Grup. Amb aquesta acreditació, el Grup Andilana promou l’alimentació mediterrània arreu dels seus establiments de Catalunya.
L’acte de lliurament que s’ha organitzat a l’Hotel Restaurant La Malcontenta ha comptat amb l’assistència de Carles Mundet, cap del Servei de Promoció de la Salut a Girona,  Martí Trepat, cap del Servei de Salut Pública de Girona Nord i Javier Sáenz, cap de Compres del Grup Andilana.

El grup Andilana

El grup de restauració Andilana disposa de 27 restaurants distribuïts entre Barcelona, Madrid, Girona i la Costa Brava. La filosofia gastronòmica d’Andilana es basa en la dieta mediterrània com a referent i així, des de l’any 1958, ha mantingut un fort compromís en fomentar els hàbits saludables de la seva clientela. Aquests poden escollir entre diferents plats que s’adeqüen a les seves necessitats nutricionals d’una forma equilibrada i natural i hi poden trobar varietat de peixos frescos, verdures locals, carn a la planxa, fruita fresca, etc. L’acreditació AMED és un reconeixement a la tasca realitzada durant aquests últims 60 anys.

L’acreditació AMED

L’objectiu de l’acreditació AMED és promoure la salut, a través d’identificar i visibilitzar establiments de restauració que treballin i difonguin l’alimentació mediterrània com a patró d’alimentació saludable. Cal tenir en compte que segons l’Estudi de la restauració a Catalunya, hàbits de comportament i tendències, 2017 (Departament d’Empresa i Coneixement) un 37,5% de la població gironina (un 49,7% a Catalunya) dina almenys un cop entre setmana fora de casa, xifra que augmenta fins a un 55,3% el cap de setmana (un 41,7% a Catalunya). Aquestes dades ens indiquen la importància de disposar arreu del territori d’establiments de restauració amb una oferta saludable. Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els visibilitza com a establiments AMED.
 
Per aconseguir aquesta acreditació els establiments han de sol·licitar-ho a través de la pàgina web d’AMED i complir un conjunt de requisits basats en l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable. A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients informació  sobre opcions de lleure actiu a les zones pròximes als establiments (circuits, passejades, etc.), ja que el programa AMED també està associat a un concepte de vida activa i saludable.
 
AMED identifica menjadors laborals (d’empreses, hospitals, residències...), universitats i altres centres de formació, albergs, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 125 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment AMED dels 665  acreditats, els quals tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a gairebé 98.500 comensals diaris. A la demarcació de Girona, comptant els establiments del Grup Andilana, ja són 49 establiments AMED, en 23 municipis diferents que arriben gairebé a 7000 comensals diaris. Estan en procés d’acreditació 22 establiments.
 
El programa AMED va ser reconegut el 2015 pel Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social amb el Premi NAOS com a millor intervenció de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari. Més recentment, el 2017 va ser guardonat amb el VII Premi del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) com a millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població.
 
Aquest programa s’emmarca dins de l’estratègia de Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.  Dins d’aquest Pla, que es va iniciar a Catalunya l’any 2006, s’han dut a terme més de 60 accions en diferents àmbits: l’educatiu, el comunitari, el laboral i també a l’àmbit de la salut. Recentment l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat la Guia “Petits canvis per menjar millor” en la qual es destaca que s’ha de consumir més quantitat i amb més freqüència fruita i hortalisses fresques, llegums, fruita seca i portar una vida activa i social. També s’incideix en que cal fer canvis en la dieta per augmentar el consum d’aigua, productes integrals, oli d’oli verge extra i aliments de temporada i proximitat; i consumir menys sal, sucre, carn vermella i processada i aliments ultraprocessats. Aquesta Guia es presentarà a la demarcació el 13 de març a les 17h a l’Auditori Irla de la Generalitat a Girona (assistència prèvia inscripció).