El Sun Village de Palau-savardera escapa de l'enderroc a canvi d'una indemnització

El consistori haurà de pagar 404.000 euros a la denunciant

Punt i final al conflicte obert per la construcció del Sun Village a Palau-saverdera. Dotze anys més tard, el TSJC ha resolt que la sentència del 2006 que ordenava enderrocar el complex no es pot executar. Estima que hi ha "una impossibilitat legal" per fer-ho i, en conseqüència, avala l'acord que l'Ajuntament va subscriure amb la veïna del Mas Isaac que va engegar el litigi judicial.

La dona va portar als tribunals la llicència d'obres que, l'any 2001, va permetre aixecar la quarantena d'habitatges en uns terrenys qualificats d'ús hoteler. Després que el TSJC ordenés enderrocar-los, l'Ajuntament es va veure en un atzucac. Entre d'altres, perquè si els seus habitatges anaven a terra, els veïns del Sun Village ja van anunciar que reclamarien una indemnització de fins a 12 MEUR al consistori.

Davant d'això, l'Ajuntament va parlar amb la demandant i al març del 2016 les dues parts van arribar a un acord. El pacte establia que, a canvi de no enderrocar els habitatges, Palau-saverdera pagaria una indemnització de 404.231 euros a la veïna (dels quals, 30.000 es referien a les costes del procés que havia assumit la demandant).

Entremig, però, al consistori se li va obrir un altre front judicial. I és que, per evitar enderrocar el Sun Village, l'Ajuntament va modificar el Pla General per donar cabuda al complex residencial. Aquest canvi, que Urbanisme va avalar el 2012, canviava la qualificació dels terrenys de sòl d'hoteler a residencial.

Un altre grup de veïns, però, van portar aquest canvi davant del TSJC. Els demandants sostenien que l'Ajuntament havia canviat el planejament amb l'únic objectiu d'evitar l'enderroc, i van demanar a l'alt tribunal català que anul·lés la modificació. Al juny del 2017, el TSJC els va donar la raó i, en conseqüència, va tombar la nova qualificació dels terrenys.

Sense enderroc i amb indemnització

Ara, la interlocutòria emesa pel TSJC, de facto, resol els dos litigis que hi havia oberts. Per una banda, perquè avala l'acord que l'Ajuntament va subscriure amb la demandant. Però per l'altra, perquè troba una escletxa legal que li evita entrar en col·lisió amb la sentència que va anul·lar la modificació del Pla General.

I aquesta escletxa es troba, precisament, amb la llicència de legalització dels edificis del Sun Village Un document que el ple va aprovar el desembre del 2012, i que fins ara cap de les parts –ni la veïna ni els altres propietaris- han impugnat.

"És cert que s'ha anul·lat el Pla General, però no la llicència de legalització dels edificis del Sun Village, perquè ningú ho ha demanat", recull la interlocutòria del TSJC. En conseqüència, l'alt tribunal català recull que el complex té empara legal i que, per tant, s'ha d'acceptar "una causa d'impossibilitat legal" que impedeix executar l'enderroc del Sun Village.

Quatre anys per pagar

En conseqüència, com que el complex no pot anar a terra, el TSJC avala l'acord d'indemnització de 404.231.04 euros entre l'Ajuntament i la veïna del Mas Isaac. La interlocutòria recull que, ara, el consistori té un termini de dos mesos per abonar un primer pagament de 104.231,04 euros. I que la resta dels diners s'hauran de tornar en tres terminis, a raó de 100.000 euros anuals.

L'equip de govern de Palau-saverdera es mostra satisfet per haver resolt la situació. A més, ha destacat que en els últims anys s'ha treballat per sanejar les arques municipals i això permetrà que el consistori pugui anar pagant la indemnització acordada sense problemes.