El Consell Comarcal de la Selva demana endurir les penes pels casos de robatoris

El delegat d'Interior a Girona anuncia un reforç policial a la comarca davant l'onada de furts

El Consell Comarcal de la Selva i els alcaldes de la comarca exigeixen a les administracions que modifiquin la legislació actual i que endureixin les penes pels casos de robatori a domicilis. El president de l'ens, Salvador Balliu, ha remcarcat que "el problema és que la legislació no ens protegeix". Balliu ha destacat les investigacions i esforços que fan els Mossos d'Esquadra però ha centrat el problema al funcionament de la justícia. "Es fan moltes detencions però la llei és molt flexible" i per això els autors dels robatoris "entren per una porta i surten per l'altra".

En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha remarcat que de tots els detinguts per robatoris a la Selva "només el 8% ha entrat a presó". La resta, ha quedat en llibertat després de passar a disposició judicial. Per això, Ballesta també s'ha sumat a la reivindicació per aconseguir "un canvi legislatiu". Segons el delegat d'Interior a la demarcació "la llei d'enjudiciament criminal no és àgil a l'hora d'agrupar casos" i això també acaba repercutint que moltes de les penes siguin menors als dos anys i els autors dels fets acabin en llibertat.

Per això, els alcaldes demanen que les penes s'equiparin a d'altres països com ara Alemanya, en què Balliu ha recordat que les condemnes són de deu anys per robatoris a l'interior de domicilis. A l'estat espanyol, les penes per aquest delicte són de dos anys.

Aquesta reivindicació ha estat acordada per la majoria d'alcaldes de la comarca després d'una trobada dels representants municipals de la Selva amb els Mossos d'Esquadra i el director dels Serveis Territorials d'Interior de Girona aquest dimarts. Davant de l'augment de robatoris que estan patint diversos municipis de la comarca, els alcaldes van demanar al Consell Comarcal que convoqués una reunió per conèixer de primera mà què està fent la policia per combatre aquests delictes.

Balliu ha destacat que la trobada ha servit per comprovar que els Mossos d'Esquadra estan actuant "bé" i agraeixen la dedicació i els esforços per investigar tots els casos que tenen oberts.

Demanen la col·laboració d'altres ajuntaments

Salvador Balliu ha assegurat que el Consell Comarcal de la Selva estudiarà "tota la maquinària" necessària per tal que aquest canvi normatiu arribi a ser una realitat. Proposen aprovar mocions als diferents ajuntaments, però també demanen que altres municipis i consells comarcals es sumin a la causa. "La gent ens ha escollit perquè vetllem per la seva seguretat", ha reblat Balliu.

Reforç policial per combatre l'onada de robatoris

D'altra banda, el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha anunciat que el Departament reforçarà "el patrullatge policial" dels Mossos d'Esquadra. Ballesta ha afirmat que "hi ha la necessitat" d'augmentar els efectius a la comarca per combatre la sensació d'inseguretat que hi ha actualment. De tota manera, Ballesta ha matisat que una vegada hagin disminuït els delictes, tornaran "a la normalització" dels dispositius.

En paral·lel, el delegat d'Interior a Girona ha demanat que per combatre el problema, "cal que els altres també facin els deures". Per això ha demanat a les administracions que treballin per tenir "penes més altes i processos més àgils", tal com passa a la resta d'Europa. De fet, Ballesta ha assegurat que en d'altres països aquests delictes es resolen de manera "més contundent" perquè són accions que comporten més anys de presó.

Els municipis no poden contractar seguretat privada

Una de les preguntes d'alguns dels alcaldes als Mossos d'Esquadra ha estat la possibilitat que els ajuntaments contractin vigilància privada per patrullar pel municipi. L'alcalde de Sils, Martí Nogué, ha detallat que des d'Interior els han comunicat "que no pot ser". Nogué ha detallat que l'única possibilitat que tenen els ajuntaments és la contractació d'agents cívics que, segons Nogué, "fan unes tasques lloables, però no són vigilants de seguretat".

D'aquesta manera, Nogué ha volgut desmentir algunes informacions publicades fa uns dies als mitjans de comunicació en què s'anunciava que sis municipis havien contractat seguretat privada per patrullar pel carrer.