La defensa dels detinguts pel tall del TAV: ''El jutge no ha supervisat ni liderat les detencions''

L'advocada denuncia que l'operació va ser orquestrada per la policia espanyola

La defensa dels detinguts pel tall de l'AVE ha replicat al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que "el jutge no ha supervisat ni liderat les detencions" d'aquest dimecres.

Una de les advocades, Montserrat Vinyets, ha assegurat que l'operatiu neix "per iniciativa pròpia" de la policia espanyola en el marc d'una investigació sobre l'ocupació de les vies el dia de l'aniversari de l'1-O.

Per això, Vinyets ha afirmat que "l'operació ha estat orquestrada per la policia espanyola". Per aquest motiu, l'advocada reclama a la policia que "tanqui ja" l'atestat per enviar-lo al jutjat perquè, mentre no ho faci, no es poden descartar més detencions.

L'advocada ha assegurat que la policia està fent un "ús extensiu de les prerrogatives de forma preocupant i autoritària". De fet, Vinyets ha avançat que "el jutge no té l'atestat, ni un avanç d'atestat", tal com es fa en alguns casos. Per això, fins que la policia no tanqui les investigacions "el jutge no es pot avançar".

Això fa que l'estudiant que està tancada a la Universitat de Girona (UdG) encara podria ser detinguda per la policia estatal. Per aquest motiu, els estudiants de la universitat han optat per mantenir fins dilluns la 'caputxinada', a l'espera de veure si la setmana que ve els agents opten per tancar la investigació i enviar l'atestat. Mentrestant, els estudiants ja han començat a informar-se dels seus drets per si hi ha més detencions.

Montserrat Vinyets també ha detallat que una vegada tinguin accés a l'escrit de la policia, estudiaran si presenten una denúncia conjunta entre tots els detinguts. L'advocada ha explicat que encara no s'han plantejat contra qui hauria de ser la denúncia i quins són els fets concrets que haurien de constar-hi. De fet, ha detallat que no han tingut "temps material" de parlar amb tots els detinguts per pensar sobre aquesta denúncia.

La defensa celebra que la Generalitat presenti una denúncia

Qui de moment ja ha anunciat que presentarà una denúncia en contra de les detencions és la Generalitat. Davant d'això, Vinyets ha celebrat aquest gest, ja que en els últims anys, el govern català "només compareixia com a acusació particular en casos de Mossos d'Esquadra lesionats". Segons l'advocada, ara "hi ha un viratge" i la Generalitat ha apostat per "tutelar la vulneració de drets dels ciutadans".

Els estudiants exigeixen respostes polítiques

Per la seva banda, el col·lectiu d'estudiants que forma la 'caputxinada' de la UdG han demanat respostes polítiques a diferents nivells. En primer lloc, demanen als diputats republicans del Parlament de Catalunya que portin a terme alguna acció de protesta. També exigeixen reaccions del "republicanisme espanyol".

D'altra banda, han demanat a Adif que retiri la denúncia per l'ocupació de les vies de l'AVE el dia del primer aniversari de l'u d'octubre. També reclamen una "revisió de l'actuació policial" i dels protocols. Per aquest motiu, el col·lectiu ha engegat una recollida de signatures.