Unes 4.000 persones es concentren a Girona contra les detencions intimidatòries de la policia espanyola

S'han desplaçat de la plaça u d'Octubre fins al rectorat de la UdG

  • La manifestació avançant pels carrers de Girona. ACN
    La manifestació avançant pels carrers de Girona
    Fotos: ACN
  • La concentració davant del rectorat de la UdG per protestar contra l'operatiu dels detinguts per ocupar les vies del TAV. ACN
    La concentració davant del rectorat de la UdG per protestar contra l'operatiu dels detinguts per ocupar les vies del TAV
    Fotos: ACN
  • Els manifestants concentrats davant el rectorat de la Universitat de Girona. Miquel Riera
    Els manifestants concentrats davant el rectorat de la Universitat de Girona
    Fotos: Miquel Riera

Fins a 4.000 persones són les que avui s'han concentrat a les vuit del vespre a la plaça U d'Octubre de Girona segons la Policia Municipal després de la crida que ha fet l'AMI en rebuig a les detencions intimidatòries per part de la Policia Nacional al llarg d'avui.

Entre els assistents s'hi troba el president del Parlament, Roger Torrent, el qual ha assegurat que les accions de la policia espanyola són una estratègia per a intimidar als independentistes.

El grup de manifestants han abandonat la plaça i s'han dirigit fins davant de l'edifici del rectorat de la Universitat de Girona, on han volgut donar suport als activistes que alguns hi estudien. Allà, han anunciat que comença una tancada "indefinida" a la universitat per impedir que la policia detingui una persona buscada també en el marc de l'operatiu per detenir activistes suposadament implicats en el tall del TAV durant l'aniversari de l'1-O.

La manifestació, que ha passat pel Barri Vell de Girona, ha arribat davant el rectorat de la UdG a les nou del vespre. 4.000 persones han participat en aquesta mobilització unitària contra l'operatiu de la policia espanyola que aquest dimecres s'ha saldat amb un total de setze activistes detinguts que, després de passar a disposició policial, han anat sortint d'un en un en llibertat al llarg del dia.

La mobilització s'ha traslladat fins la UdG perquè entre els detinguts hi ha estudiants de la universitat i, també, per anunciar una tancada "indefinida" batejada com a #caputxinadaUdG a la facultat de Lletres i Turisme. El motiu és que una de les persones que la policia espanyola preveia detenir es troba dins la universitat.

La manifestació ha comptat amb la presència de bona part dels detinguts, entre els quals hi havia l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i el de Celrà, Dani Cornellà. El degà de la UdG, Quim Salvi, ha criticat que agents de paisà esperessin diversos estudiants per detenir-los abans d'entrar a classe "davant dels seus companys i amics". També ha instat a combatre que es conculquin drets fonamentals com ara la llibertat d'expressió.

L'alcalde de Verges (CUP) ha assegurat que aquesta onada de detencions és una passa més en la "macrocausa" contra l'independentisme i creu que només persegueix l'objectiu de fer agafar "por" la ciutadania per desmobilitzar-la a les portes del judici. "Ens volen a casa i ens trobaran als carrers", ha dit. A més, ha instat totes aquelles persones que ara dubtin en vincular-se en política municipal a no fer un pas enrere cara a les municipals: "No dubteu, presenteu-vos".

També han llegit manifestos arrestats vinculats al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i del col·lectiu La Forja. A banda de denunciar que han estat detencions "arbitràries" cap a cares visibles de l'independentisme a la demarcació, també han carregat contra el "malanomenat govern efectiu" assegurant que n'estan tips de "paraules buides dels partits independentistes majoritaris". Per això, han instat a implementar la República.

"La repressió dona raons a seguir lluitant per la República, ni 10.000 piolins ni una Constitució a la que ens volen encadenats evitaran que tombem l'estaca", han afirmat llançant una última advertència: "estat espanyol, Borbó, règim; som u poble digne, lliure, guerrer i lluitador, la única sentència és la independència.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, també ha recollit el guant de menar les presses al Govern i ha recordat que els resultats del 21-D avalen la Repúblic catalana. "Govern, Parlament, poseu-vos en marxa", ha instat.

Centenars de càrrecs electes

Mitja hora abans que comencés la manifestació, l'AMI ha convocat una concentració d'alcaldes i càrrecs electes a la mateixa plaça de U d'octubre del 2017. El seu president, Josep Maria Cervera, ha assegurat que les detencions són un "pas més" de l'estat espanyol "cap a l'empobriment democràtic, que ja estava a nivells de misèria" i ha afirmat que l'única garantia de democràcia és la independència de Catalunya.

També ha intervingut l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha animat el món local "absolutament compromès amb la llibertat de país" a no desistir en el camí cap a la independència. "Es fa evident que ara han volgut possiblement atacar la CUP, però crec que no trigarem gaire a veure la voluntat d'il·legalitzar partits, està essent la seva estratègia", ha exposat.

La concentració ha comptat amb la participació de centenars d'alcaldes i càrrecs electes d'arreu del territori.