ERC denuncia les detencions ''absolutament inadmissibles'' sense mandat judicial per ''coartar'' les protestes

Els republicans tampoc participaran de les comissions

El portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Gerard Gómez del Moral, ha qualificat "d'absolutament inadmissibles" les detencions de la policia espanyola sense mandat judicial i creu que l'objectiu és "coartar" les protestes. D'aquesta manera, s'ha referit a l'operatiu de la policia pel qual s'han detingut una desena de persones, entre les quals, els alcaldes de la CUP de Verges i Celrà. Després que aquest matí els diputats de JxCat, ERC i la CUP hagin abandonat les comissions al Parlament, Gómez del Moral ha assenyalat que "tot sembla indicar" que tampoc participaran de les previstes per a aquesta tarda i que ho acabaran de decidir segons l'evolució dels fets.
Gómez del Moral ha denunciat que les detencions són "arbitràries" i que intenten "alimentar la causa genera contra l'independentisme". A més, ha considerat que la "nova maniobra de l'Estat" just abans del judici sobre l'1-O dona un missatge a la ciutadania perquè no es mobilitzi. "Intenten atemorir i coartar el dret a protesta i la llibertat a protestar així com a implicar-se en un moviment pacífic, democràtic i polític com és l'independentisme", ha lamentat.
 
A banda de demanar la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés perquè doni explicacions sobre les detencions d'aquest dijous, Gómez del Moral també ha assegurat que el seu grup donarà suport a totes les iniciatives que hi hagi al Parlament que serveixin per "avançar i corregir" unes actuacions que ha titllat "d'intolerables". De moment, la CUP ha anunciat que demanaran la compareixença de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, a la Comissió d'Interior.

"No estem aquí per normalitzar unes detencions sense mandat judicial i assumir que la policia actuï al marge de la justícia. El que no farem els diputats del grup republicà és blanquejar una actuació que des del punt de vista democràtic és inadmissible", ha afegit.

Preguntat per si els membres d'ERC assistiran a les comissions previstes per a la tarda al Parlament, el portaveu adjunt del grup ha explicat que tot indica que tampoc hi participaran però ha afegit que ho estan acabant de parlar amb els altres grups i que també depèn de com es desenvolupin els esdeveniments.

Després que el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, hagi acusat els diputats independentistes de "ganduls", Gómez del Moral li ha replicat que són els diputats de Cs els "reiteradament abandonadors" de comissions i plens i ha qualificat les acusacions "d'esperpèntic".

Així mateix, ha defensat que no hi ha motius per sancions parlamentàries tenint en compte que els diputats independentistes han assistit a les comissions per explicar el motiu pel qual marxarien i ha avisat Cs que no se'n sortiran amb les seves "amenaces".

"És la mateix estratègia que veiem a la causa general contra l'independentisme. I nosaltres els hem de dir que no ens aturaran. Que la protesta ha de especialment protegida en l'àmbit del Parlament. Seguirem protestant sempre que ho creguem oportú", ha conclòs.