La construcció a les comarques gironines ''punxa'' el 2018

Tanmateix creix un 6,5% la contractació d'habitatges nous

La construcció a les comarques gironines ha "punxat" durant el 2018. Segons recull l'estadística del Col·legi d'Aparelladors, l'any passat arreu del territori es van acabar 1549 habitatges –entre els de nova construcció i les rehabilitacions-, 297 menys que el 2017 quan en van ser 1846.
És el primer cop que les xifres reflecteixen un descens des de l'any 2014. El president dels aparelladors gironins, Miquel Vendrell, assegura que aquest descens no indica una "frenada important" perquè durant el 2018 ha augmentat un 6,5% la contractació d'habitatges nous.
 
Per això, auguren que el 2019 se situarà en les mateixes xifres que el darrer any o, fins i tot, hi pot haver un augment.
 
L'estadística que elabora el Col·legi d'aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d'edificació de Girona recull, des del 1986, les dades d'habitatges acabats (tant els de nova construcció com les rehabilitacions) i les contractacions que s'han fet cada anys de professionals per a futures obres. Segons revela l'estudi, per primer cop des del 2014 (quan la construcció va tocar fons) hi ha hagut un descens en la construcció.

La davallada és especialment evident en la construcció d'habitatges nous, tant plurifamiliars com unifamiliars, on el descens ha estat del 36%. Al llarg del 2018, s'han acabat les obres de 651 immobles, 365 menys que l'any anterior quan en van ser 1.016. Vendrell admet que el ritme de construcció no ha anat "com s'esperaria" però assegura que tampoc és una dada especialment preocupant si es posa al costat de les noves contractacions, que han augmentat un 6,5%.

En aquest àmbit, durant el 2018 hi ha hagut 1.276 contractacions d'obra nova, 78 més que l'any anterior. A més, el president dels aparelladors subratlla que també augmenten els metres quadrats per pis, és a dir, que es preveuen construir habitatges més grans.

Durant els anys de crisi en el sector, les rehabilitacions han estat el motor en la construcció. L'estadística del 2018, però, detecta una desacceleració en el ritme de creixement. Aquest darrer any s'han acabat 898 obres de rehabilitació i el 2017 en van ser 830. Al costat de les dades de la feina acabada, també hi ha la contractació que el 2018 ha estat per a 1.298 immobles, un 4% menys que el 2017 quan en van ser 1.354.

Segons Vendrell, hi ha múltiples factors que explicarien aquesta desacceleració com la revitalització de la nova construcció o la manca d'ofertes adequades al mercat que interessin els promotors. El president subratlla que han augmentat els preus tant dels pisos com dels lloguers i que això fa que, per als inversors, pugui resultar menys atractiu rehabilitar edificis existents perquè el marge de benefici és ara inferior.

El president, però, sosté que tenint en compte el nombre global de contractacions fetes, esperen que aquest 2019 la construcció a la demarcació es mantingui en xifres similars al 2018 o, fins i tot, creixi una mica. Tot i això, està lluny dels entre 3.000 i 4.000 nous immobles que, segons els aparelladors, s'haurien de construir a la demarcació anualment.

L'estadística conclou que aquells municipis on més s'hi ha construït el 2018 són els del litoral. De fet, les comarques que acumulen més construccions noves són l'Alt Empordà (18%), el Baix Empordà (31%) i la Selva (15%). Vendrell apunta que això sobretot per l'interès en habitatges de segona residència tant d'estrangers com de persones del país amb un alt poder adquisitiu.
 
El president dels aparelladors ha criticat la moratòria anunciada per Urbanisme per replantejar les urbanitzacions projectades a la Costa Brava. Miquel Vendrell afirma que la decisió "no s'entén" quan son urbanitzacions previstes i permeses per planejaments aprovats per la mateixa comissió i tenint en compte que algunes d'elles han fet les tramitacions oportunes i tenen les llicències necessàries per desenvolupar els projectes. "Només ho entenc des de l'àmbit de període preelectoral", ha conclòs,