El Consorci invertirà 38 MEUR per millorar el sanejament i l'abastament de l'aigua potable a la Costa Brava

També subministrarà aigua a Port de la Selva

El Consorci de la Costa Brava ha presentat avui un balanç de la gestió feta durant l'últim any amb el president Jordi Soler al capdavant. L'ens també ha anunciat les inversions previstes per als propers anys. En concret, Soler ha avançat que destinaran 24 MEUR en millores del sanejament a diversos municipis del litoral durant tres anys.

La partida més destacada se l'emportarà la depuradora de Palamós (amb 15 MEUR) juntament amb l'ampliació de la canonada subterrània que envia al mar l'aigua tractada (5,6 MEUR). Tots dos projectes estan en fase prèvia de redacció dels estudis. També hi està la remodelació i ampliació d'una part de la depuradora de Tossa de Mar, amb una inversió d'1,5 MEUR. L'ens preveu acordar amb l'ACA aquest any un calendari d'execució de les obres, que es finançaran amb càrrec del cànon de l'aigua, que gestiona l'agència.

L'organisme també ha redactat els projectes d'ampliació de l'estació de bombaments i del col·lector de la zona de Fenals a Lloret de Mar (1 MEUR), la remodelació de l'estació central de bombament de Roses (825.000 euros) i la reforma de l'estació de bombament central de Sant Feliu de Guíxols (700.000 euros), entre d'altres.

Pel que fa al pla d'inversions a cinc anys per millorar l'abastament, preveuen invertir 14 MEUR i 3 milions més, en el cas que la Mancomunitat d'aigües de Palafrugell, Begur, Pals i Regencós s'incorpori al Consorci. Durant aquest any, es contractaran les cinc primeres actuacions, que ja tenen els projectes aprovats, quatre dels quals fan referència a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de Lloret-Tossa i l'estació de tractament d'Empuriabrava. En total, els cinc projectes suposaran una inversió d'1,27 MEUR.

Durant l'any passat, també es van redactar, a petició dels ajuntaments de Colera i Mont-Ras, projectes per a futures connexions a les instal·lacions del consorci. Un dels objectius de l'organisme és, precisament, aconseguir subministrar part de l'aigua que necessita Colera (que ha patit problemes de salinització aquest any) i de la Selva de Mar i el Port de la Selva.

Soler ha explicat que estan ultimant els acords amb els ajuntaments per tenir el dret d'ús de les xarxes i aconseguir així després gestionar el subministrament. En el cas de Colera, l'Ajuntament ja té un acord amb l'ACA per redactar el projecte per connectar-se amb Llançà i Port de la Selva també està treballant per poder fer la connexió que necessiten des de Cadaqués. La salinització de l'aqüífer va obligar al municipi a llogar una dessaladora mòbil i a prohibir l'ús d'aigua de boca.

El Consorci també s'ha compromès a buscar solucions per millorar, precisament, la recàrrega d'aquest aqüífer amb aigua regenerada. Soler ha dit que els sistema DEMOWARE de reutilització de l'aigua és un exemple que s'ha estat exposant a diversos països i que cal apostar-hi.

"Podem estar molt tranquils"

Pel què fa a les irregularitat detectades durant l'exercici 2016 per la Sindicatura de Comptes, Soler ha reiterat que s'han resolt totes i ho ha tornat a atribuir a la falta de personal. En aquest sentit, ha dit que poden estar "molt tranquils" i que s'han canviat les maneres de fer per una gestió més eficient. A més, ha explicat que tot i que en alguns casos no caldria pel volum econòmic dels contractes, ara els treuen tots a concurs públic. Precisament, aquesta era una de les irregularitats que havia detectat la Sindicatura.

El Consorci de la Costa Brava és un ens adscrit a la Diputació de Girona que actualment compta amb 27 ajuntaments adherits. Gestiona 18 depuradores, 138 estacions de bombament, 200 quilòmetres de canonades i tracta les aigües residuals de 475.000 habitants de mitjana l'any. L'any passat va depurar 30,22 hectòmetres cúbics d'aigua i va subministrar 19,9 milions de metres cúbics, un 1,8% menys que l'any 2017.