Indiferència a Catalunya i polèmica a Espanya per unes figures cap per avall a Besalú

Simulaven Felip VI, Llarena i un polític

Les setmanes prèvies a la celebració del Nadal, la vila comtal de Besalú (Garrotxa) es va llevar amb un pessebre al Prat de Sant Pere on s'hi podien veure el jutge Pablo Llarena, Felip VI i un polític (amb una gran semblança a Franco) amb cartells que assenyalaven la seva afiliació al PP, C's i Vox. El quadre costumista portava per títol "El naixement de la república catalana" i fou una atracció més del poble que no va despertar el més mínim recel entre veïns ni turistes.

Amb tot, l'endemà de Sants Innocents les mateixes figures van aparèixer penjades de cap per avall en el tros de muralla restaurada que dóna a la plaça Bisbe Miró del poble, on s'hi troba un mirador al Pont Vell.

El consistori va decidir retirar-les el passat 2 de gener al considerar que posaven en perill als vianants que passen pel carrer de Rocafort, situat just a sota. Amb tot, la innocentada no va tenir la més mínima repercussió en els mitjans catalans, mentre que els digitals espanyolistes en van fer un casus belli. Antena 3 assenyalava als CDR com autors de la "bretolada" mentre que OKDiario d'Eduardo Inda explicava que d'aquesta manera "els independentistes assenyalaven els seus tres principals enemics". No només això, apunten que les figures van aparèixer al costat d'una plaça "inaugurada pel corrupte Jordi Pujol" i envoltada de "simbologia independentista".

Tanmateix, la repercussió a les xarxes socials fou pràcticament nul·la.