Un centenar de persones es manifesten a Girona a favor dels Drets Humans

Reclamen que 62 anys després de la Declaració Universal dels Drets Humans hi ha llocs on no s'han assolit

Sota el lema 'Drets Humans tots, per a tothom i a tot arreu', un centenar de persones han recorregut els carrers de la ciutat de Girona per commemorar el 62è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Els manifestants també han volgut reivindicar que a molts llocs aquests drets encara no s'han assolit al 100%. La Coordinadora d'ONG Solidàries i altres entitats han convocat la manifestació, que arriba dos dies després que divendres es va celebrar el Dia Internacional dels Drets Humans.


El secretari de la Coordinadora d'ONG Solidàries a la demarcació de Girona, Lluís Puigdemont, ha destacat que l'acte d'aquest diumenge és 'reivindicatiu' perquè encara 'queda molta feina per fer'. Segons ha explicat Puigdemont, tot i fer 62 anys de la signatura de l'acord internacional, actualment 'a casa nostra i a d'altres països els Drets Humans no són respectats'. A la manifestació s'ha pogut veure forces banderes del Sàhara Occidental i manifestants cridant 'Sàhara Lliure', ja que segons la Coordinadora, aquest és un dels indrets on aquests drets no s'han assolit al 100% i per això 'cal seguir lluitant per aconseguir-ho'.

D'altra banda, Puigdemont ha reclamat uns altres drets laborals i també una altra política d'educació on s'incloguin totes les persones. A més, ha insistit a aplicar la nova reforma de la llei d'estrangeria perquè els immigrants encara no són considerats 'ciutadans de primera'.

Manifest reivindicatiu

Després de recórrer els carrers de la ciutat, la manifestació ha arribat a la plaça del Vi, on s'ha llegit un manifest. En el manifest, la Coordinadora d'ONG Solidàries ha destacat que 'els drets més bàsics com l'educació o l'habitatge continuen essent vulnerats a qualsevol punt del planeta' malgrat que els Estats estan obligats a incorporar-los en els seus textos constitucionals.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha llegit un altre fragment del manifest on ha destacat que amb la crisi 'el reconeixement i l'aplicació dels Drets Humans ha quedat greument afectada'. Compte ha afegit que 'cal denunciar la retallada de drets laborals' i ha sentenciat el discurs destacant que 'ara menys que mai la nostra actitud no pot ser conservadora, ni conformista ni de resignació'.

'Kankourang': el guardià de la justícia i l'ordre

Altres entitats com l'Associació Esportiva i Cultural Xirois, l'Associació Percuart o l'Associació Oudiodial han assistit a la manifestació d'aquest diumenge. Precisament, un dels membres d'aquesta última s'ha vestit de vermell amb dos matxets a la mà imitant la figura del 'Kankourang', que en la cultura africana es tradueix en una espècie 'd'educador dels adults' i té les funcions de salvaguardar la justícia i l'ordre, així com allunyar els mals esperits. Totes tres associacions han posat la banda sonora a la manifestació a favor dels Drets Humans d'aquest diumenge amb tambors i xiulets.