El Festival Temporada Alta baixa el teló amb 'Lola la comedianta' de Lorca

La peça compta amb el protagonisme de Marina Abad, cantant d'Ojos de Brujo

Quan Lorca va crear 'Lola la comedianta' encara era un jove aspirant a poeta. La seva idea era elaborar una òpera còmica en la que hi participes Manuel de Falla creant composicions musicals que beguessin de la tradició popular. Però, com explica Jordi Prat, el personatge principal li va sortir bastant frívol i Falla es va desentendre.


Finalment Lorca va deixar a mitges el text però hi va bolcar o apuntar molts dels temes i les formes que després desenvoluparia com a poeta. Aquestes característiques són les que han interessat al director Jordi Prat que, malgrat comptar amb un text inacabat, ha aprofitat aquest fet per fer un exercici metateatral.

La peça explica un triangle amorós entre Lola, el seu marit i un marquès dolgut d'amors i amb pretensions poètiques del que la parella es burla i al qual enganya. Fins aquí els cinc folis que va escriure Lorca complementats només per un esbós de final, la resta de l'argument ha estat complementat pel director amb material posterior del poeta o les acotacions que ell mateix va escriure. Així, Prat ha volgut donar una mica mes de profunditat al personatge fent que 'respiri i respiri per poder fer de l'anècdota un espectacle'.

Per fer explícit aquest afegit, aquesta construcció teatral, Jordi Prat ha volgut que a l'escenari comparegui també 'tot allò que no es veu'; els canvis de vestuari, les escales i en definitiva els bastidors. Per tal que aquesta escenografia no distregui al públic la il·luminació té un paper destacat en la direcció del focus d'atenció.

Pel que fa a la vessant musical, la responsabilitat ha recaigut sobre Marina Abad. Partint de les lletres que va crear Lorca la cantant d'Ojos de Brujo ha elaborat la banda sonora de 'Lola la comedianta' respectant el to popular que Lorca va voler donar a l'obra. En aquest sentit a la peça compareixen tant composicions flamenques com una havanera o una cançó creada íntegrament per Abad.

El paper de la música és tant important que és la pròpia Abad qui encarna el personatge de Lola acompanyada a l'escenari per Ivan Morales i Xavier Ripoll. Ara bé, tot el component musical està sotmès al desenvolupament de l'acció i pensat en funció d'aquesta com de fet ho està la coreografia dissenyada per Belén Maya.

Els actors estan acompanyats a l'escenari pels músics Max, Carlos Sarduy i Dani Morón i els ballarins Belén Maya, Jeranys Pérez, Marina Valiente, Felipe Mato i Juan Carlos Cardoso. 'Lola la comedianta', que tanca la programació del Festival Temporada Alta de Girona, es podrà veure només l'onze i dotze de desembre al Teatre Municipal de Girona.