1.530 conductors gironins han perdut el carnet de conduir durant el darrer any

Les infraccions més comunes continuen essent la velocitat excessiva, parlar pel mòbil o conduir begut

Durant l'últim any, la DGT ha obert 934 expedients a conductors gironins que han perdut tots els punts del carnet de conduir. Si es mira l'estadística, els homes són els que cometen més infraccions, sobretot a la franja d'edat que s'estén entre els 25 i els 34 anys.


Això significa que la majoria de denúncies que comporten pèrdua de punts s'interposen a aquells conductors que ja han agafat confiança al volant. De fet, només hi ha una quarantena de joves d'entre 18 i 19 anys que han esgotat tot el saldo. 'En canvi, si mirem els homes i dones d'entre 25 i 34 anys que s'han quedat a zero punts, la xifra augmenta a més de 300', concreta la cap de la DGT a Girona, Maria del Carmen Padial.

Tot i tenir obert un expedient, però, fins que no se'ls faci efectiva la retirada del carnet, tots aquests conductors podran seguir agafant un vehicle. I és que fins que conclogui el procés administratiu poden passar mesos, sobretot si els infractors presenten recurs.

Un cop la DGT els hi comuniqui que han d'entregar el carnet, haurà de passar mig any abans els infractors no puguin posar-se altra vegada davant el volant. A més, també hauran de seguir un curs de reeducació viària. Entre aquest novembre i el de l'any passat, la DGT ha fet efectives 1.530 retirades de carnet de conduir arreu de les comarques gironines.

L'estadística també posa sobre la taula que, durant els darrers dotze mesos, s'han doblat les retirades de carnet a la demarcació. I és que, entre el novembre del 2008 i el del 2009, la DGT va fer-ne efectives un total de 768.

Més de 94.000 punts retirats

Les dades de Trànsit permeten veure com, al llarg dels últims dotze mesos, la policia ha sancionat 28.199 conductors gironins. En total, per totes aquestes denúncies, s'han retirat 94.412 punts.

Segons precisa Padial, les infraccions més recurrents continuen essent les mateixes que anys anteriors. 'És a dir, conduir a una velocitat excessiva, parlar per telèfon o bé circular sota els efectes de begudes alcohòliques', explica la cap de la DGT a Girona.

Si es comparen les dades anteriors amb les del període 2008-2009, l'estadística reflexa una tendència decreixent. I és que, aleshores, els conductors gironins sancionats van ser 33.492, i el número de punts que es van retirar va ascendir fins als 110.812.

'Això porta a concloure que, mica en mica, s'aconsegueix anar conscienciant la gent dels riscos que suposa conduir; i porta a pensar que, l'any que ve, hi haurà menys retirades de carnet', indica Maria del Carmen Padial.

Actualment, a les comarques gironines, el cens de conductors és de 436.474 persones.

500 taxes menys per drets d'examen

La crisi econòmica també s'ha deixat notar al sector de les autoescoles. Tant és així que, durant el darrer any, s'han deixat de vendre 500 taxes per exàmens de conduir. 'Cada vegada que es paguen els drets, la persona pot presentar-se tres vegades a examen, ja sigui al test teòric o bé a la prova pràctica', ha precisat Padial.

La cap de la DGT a Girona ha admès que aquesta davallada 'és significativa'. Padial ha conclòs que el sector de les autoescoles, arran de la nova situació econòmica, s'ha vist obligat a 'ajustar els preus i a donar facilitats als alumnes a l'hora de fer les pràctiques de conduir'.