Invents del segle XXI amb segell gironí

L'empresa Girona Innovació S.L. preveu obrir-se cap a França i doblar la facturació en un any

  • Un agafador de llaunes de conserva que evita que la gent es pugui tallar obrint-les
    Un agafador de llaunes de conserva que evita que la gent es pugui tallar obrint-les
  • L'inventor i empresari Josep Argelaguet amb la seva creació més internacional, la Rodaflex © ACN
    L'inventor i empresari Josep Argelaguet amb la seva creació més internacional, la Rodaflex © ACN

Tothom pot ser inventor, només cal obrir els cinc sentits i en qualsevol moment la idea arriba'. Aquesta és la màxima que defensa Josep Argelaguet, empresari gironí del ram del metall i veritable artífex de Girona Innovació S.L. Des de fa ja mig segle, Argelaguet -que ara té 74 anys- porta barrinant tota mena d'innovacions per fer més fàcil la vida diària.


L'empresari encara recorda quina va ser la seva primera creació. 'Al pis on vivia hi havia molts corrents d'aire; per això, vaig inventar un topall per a les portes', indica. El topall portava incorporat un arc de metall i, quan la porta s'obria i hi passava per damunt, quedava travada.

A partir d'aquí, Josep Argelaguet ha ideat fins a 73 invents, dels quals n'ha patentat una vintena. Moltes de les seves creacions estan fetes d'acer o de metall. I és que, a l'hora de fabricar-les, Argelaguet aprofita la maquinària de la seva empresa, Ressorts i Molles Barcino, situada al polígon industrial d'Aiguaviva (Gironès).

'Es fa difícil dir quins dels meus invents m'agraden més; me'ls estimo tots per igual, perquè a tots hi he abocat la mateixa atenció per desenvolupar-los', concreta Argelaguet. Per donar sortida a les seves creacions, ara fa tres anys Argelaguet i la seva família van crear una filial de Barcino, batejada com Girona Innovació S.L.

L'empresa comercialitza una vintena d'invents, que es poden comprar a la seva seu d'Aiguaviva, a botigues especialitzades o a través del web. Només cal fer una ullada al catàleg per adonar-se que, avui dia, en el terreny de la innovació hi ha camí per recórrer.

Clips, obridors i ganxos

Entre els invents que han sortit de la ment d'Argelaguet s'hi troben, per exemple, un cendrer automàtic, un obridor exclusiu d'ampolles de cava o una màquina -encara prototipus- que permet crear més de 3.500 clips de paper diferents. Una de les creacions més insòlites és un ganxo per clavar a la paret que no necessita tacs. 'Un cop s'ha fet el forat, només cal enfonsar el ganxo amb un martell i ja queda travat', explica Josep Argelaguet.

A més, l'empresa també ven una safata per transportar quatre begudes sense vessar-les, un clip especial per subjectar els fulls dels diaris, un peculiar arbre de Nadal o un agafador de llaunes de conserva que evita que la gent es pugui tallar quan les obri.

Per damunt de tot, la Rodaflex

Però de tot el llistat d'invents n'hi ha un que mereix una atenció especial: la Rodaflex. Com explica el seu creador, es tracta d'un sistema que incorpora la roda i l'amortidor junts i que resulta molt útil per als cotxets de nadons, les cadires de rodes o les lliteres d'hospital.

La Rodaflex ara es començarà a vendre, no tan sols aquí sinó a nivell internacional. Per això, a l'hora de registrar-la, Argelaguet ha pagat els drets que li permeten vendre-la arreu. Per arribar fins a aquest punt i desenvolupar l'invent, però, han calgut anys i l'ajuda de la Universitat de Girona (UdG).

Sigui com sigui, l'invent ha causat furor a les fires on s'ha presentat. Ho demostren la medalla d'or que ha rebut a Pittsburg (Estats Units) i les dues de plata atorgades a Brussel·les i a Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Visites internacionals

Tot i que moltes de les creacions de Girona Innovació es venen a Catalunya, la intenció dels seus creadors és obrir-se mica en mica a l'exterior. 'Començarem per França, sobretot per proximitat geogràfica', explica Josep Argelaguet.

La gerent de Girona Innovació i filla de l'inventor, Montse Argelaguet, explica que 'les perspectives són bones'. De fet, la intenció és que l'any vinent l'empresa dobli la facturació, a mesura vagi incorporant noves peces al catàleg.

Entre aquestes, hi haurà la màquina per fer clips o un joc de l'Oca -creat per la Montse- on hi ha la imatge d'un invent a cada casella. 'Molts dels nostres productes són regals originals i poc vistos; de fet, a la nostra pàgina web hem rebut visites de gent dels Estats Units, el Canadà, Nova Zelanda o les Filipines', concreta.

A més de vendre les seves creacions, Girona Innovació també es dedica a distribuir altres productes novedosos. Entre aquests, hi ha un mànec ergonòmic que permet cavar sense haver d'ajupir l'esquena, un coixí de lectura on s'hi pot acoblar el llibre o unes tisores especials per pelar marisc.

I mentrestant, la creativitat de la família Argelaguet no s'atura. Ho demostra un prototipus de tamboret, fet amb llaunes, que tenen en un racó del seu despatx. A més de permetre traginar la beguda allà on es vagi, els Argelaguet treballen ara per incorporar una nevera portàtil al cos del tamboret, que es pugui carregar amb glaçons i permeti beure les llaunes en fresc.