'Sueño de Baobab' i 'Carta de Francia' millor documental i curt del 22è Festival de Cinema de Girona

Vermell a l’aigua dels empordanesos Mikel Gurrea i Isona Rigau, s’endú dos guardons

En la categoria de documental, el jurat ha escollit com a millor documental del festival el curtmetratge El sueño de baobab dirigit per la gironina Laura Hernández, 'per la seva aposta per un cinema observacional que s’endinsa a una temporalitat diferent, per la força de les imatges fílmiques que s’imposen davant del relat oral, el seu treball de muntatge i la seva habilitat narrativa', segons destaca.


El jurat ha volgut fer també una menció especial al documental Guests of Space de la també gironina Alba Mora 'per la barreja de formats, per la seva impecable factura tècnica i per la seva intenció estètica'.

El jurat de la categoria documental del 22è Festival de Cinema de Girona estava format per Lluís Hereu, director de cinema; Natàlia Molero, escriptor, exdirectora de la Filmoteca de Catalunya i membre del Consell Assessor de Ràdio i Televisió Espanyola (RTVE) a Catalunya; Natàlia Navarro, directoa d’INSPAIS; Sílvia Subirós, directora de documentals i recent guanyadora del Premi Nova Autoria de la SGAE al Festival de Sitges; i presidit per Pere Soler, membre de la directiva del Festival de Cinema Jueu de Besalú.

Pel que fa a la categoria de ficció, el Premi al Millor Curtmetratge ha estat per a Carta de Francia del madrileny Diego López Castillo per “'’eficàcia narrativa i sensibilitat a l’hora de narrar una històra emotiva, que testimonia el nostre passat', segons ha destacat el jurat.

El curtmetratge empordanès Vermell a l’aigua s’ha emportat el Premi a la Millor Direcció per a Mikel Gurrea i Isona Rigau 'pels pols cinematogràfic i narratiu a l’hora de narrar una llegenda fantàstica'. El curt, rodat a la Costa Brava, ha rebut també el Premi a la Millor Fotografia per a Marcos Marín 'per la bellesa i adequació de la direcció de fotografia'.

El Premi al Millor Guió ha estat per a Edmond Custals, Andreu Fernández, Fran Gómez, Ruben Lojo, Antonio Sánchez i Carles Sánchez Real pel guió de Bingo 'per l’eficàcia a desenvolupar una comèdia divertida i fresca'. El Premi al Millor Muntatge ha recaigut a TrastoStudios 'per la precisió i la creativitat narrativa del seu treball al film Gargots'.

Els premis a la Millor Interpretació han estat per Montse German per Carta de Francia i Jorge Carcassone per Septiembre 'per la sensibilitat i credibilitat que atorguen als seus personatges'.

Per últim, el jurat de ficció ha volgut fer també una menció especial als treballs Matermagna,  del col·lectiu de professors de Palafrugell, i Camins, Silencis i Somriures, dels alumnes de l’escola de Bordils, 'per l’eficaç i creativa col·laboració entre els entorns educatius i el cinema'. I també ha fet una altra menció especial per al film Solace de Jared Kastiane 'pels seus valors cinematogràfics, on destaca la utilització d’un llenguatge tant contundent com auster'.

El jurat de la categoria de ficció estava format per Manuel Domíngez, periodista especialitzat en cinema, realitzador de tv i documentals; Josep Ferrer, director de la MACCA, festival de cinema de Cassà de la Selva; Teresa Crespo, guionista de Molta merda, Ruth Romero, distribuïdora; i presidit per Santi Lapeira, director de cinema i membre de l’Acadèmia del Cinema Català.

El palmarès del 22è Festival de Cinema de Girona s’ha completat amb l’entrega del primer premi Xavier Cugat al compositor Carles Cases per la seva trajectòria en la música cinematogràfica.

L’entrega dels premis del festival s’ha celebrat aquest vespre en un acte a l’auditori de la Casa de Cultura de Girona, que s’ha convertit també en un homenatge al músic Xavier Cugat. La figura del músic gironí s’ha recordat amb la projecció d’un documental, producció pròpia del festival, que repassa la figura i l’obra de Xavier Cugat. Aquesta nit s’ha pogut veure un muntatge especial que es traduirà en un llargmetratge documental.

També ha participat en l’acte, a través d’un connexió telefònica, la darrera parella de Xavier Cugat, Carmen Pedrosa. Per tancar l’acte, la cantant argentina afincada a Barcelona Natalia LLebeili ha interpretat Bésame mucho , acompanyada a la guitarra pel músic gironí Miguel Fernández. Xavier Cugat va interpretar aquesta peça centenars de vegades acompanyat de la seva orquestra.