Fins a 80 ajuntaments gironins estan sense plans d'actuació en cas de nevada

Augmentar la coordinació o incorporar representants de companyies elèctriques, millores després del 8 de març

  • Moment de la reunió entre Interior, representants d'ajuntaments i cossos d'emergències © ACN
    Moment de la reunió entre Interior, representants d'ajuntaments i cossos d'emergències © ACN
  • El passat mes de març la demarcació de Girona va patir un fort temporal © AG
    El passat mes de març la demarcació de Girona va patir un fort temporal © AG

'Que no tinguin el Neucat no vol dir que no tinguin el pla bàsic de protecció civil', ha puntualitzat Vidal que afegeix que, de fet, la demarcació de Girona és l'única del país on tots els municipis el tenen elaborat. Dels 208 municipis, n'hi ha 80 que no tenen el pla per a nevades i d'aquests cinc l'haurien de tenir de forma obligatòria. 


El Neucat és un document que avalua el perill potencial de les nevades, quins són els elements sensibles de cada municipi que s'han de prioritzar a l'hora de protegir i quins són els recursos que tenen per 'tornar a la normalitat'. És el pla que ha d'incloure, per exemple, quants generadors ha de tenir un ajuntament per evitar que edificis prioritaris es quedin sense llum quan hi ha apagades.  

Vidal ha concretat que tots els municipis que encara no tenen el Neucat enllestit, han demanat estar inclosos en la propera subvenció per elaborar-los. El director dels serveis territorials, ha recordat que els plans només marquen una pauta a seguir però que també cal que els ajuntaments estiguin preparats per desenvolupar-lo quan calgui. 

Millorar la coordinació i la comunicació 

Millorar la comunicació o incloure un representants de les companyies elèctriques al centre de coordinació quan hi ha temporal són algunes de les mesures que Interior ha adoptat després de la nevada del 8 de març. Vidal ha explicat que una de les principals queixes dels ajuntament després de la gran nevada va ser la dificultat de coordinació i comunicació. En aquest sentit, recorda que tenen al seu abast un telèfon per comunicar-se amb el Govern, que han millorat l'enviament d'informació per ser més i eficients i, a més, que existeix la xarxa Rescat via satèl·lit.
  
La xarxa Rescat la tenen tots els municipis sense Policia Local però Vidal ha recordat que també la poden tenir els ajuntament que vagin renovant la seva flota de comunicacions. 'Totes les administracions hem de posar el màxim esforç per coordinar-nos', ha conclòs Vidal.