Platja d'Aro lliura els àpats a domicili a la gent gran i les persones dependents

Els menjars es reparteixen tres cops per setmana i sempre s'assegura que arribin amb un dia d'antelació

Aquest és el primer cop que un ajuntament del Baix Empordà engega una iniciativa com aquesta. El servei s'adreça a gent gran que viu sola i persones dependents, però que desitgen romandre als seus domicilis. En aquesta primera fase, hi ha dotze persones que es beneficiaran del servei de lliurament d'àpats a domicili.


Cadascun d'ells rebrà un àpat diari equilibrat. Els menús són totalment personalitzats, i a l'hora de cuinar-los, s'han seguir les recomanacions que ha prescrit el metge de capçalera. Aquest dimecres, l'empresa de càtering que els serveix ja ha fet el primer lliurament.

Una furgoneta refrigerada s'encarrega de portar els menjars a destí. Cadascun dels menús es composa de primer plat, segon i postres. Els menjars se serveixen en safates, a cadascuna de les quals hi ha una etiqueta que identifica el beneficiari.

Els repartidors arriben al domicili del beneficiari i ells mateixos posen les safates a la nevera. Per assegurar que la persona tingui menjar diari, els àpats se serveixen en fred amb, com a mínim, 24 hores d'antelació.

'Per assegurar que sempre hi ha menjar al domicili, el repartiment es fa tres cops per setmana i, cada vegada, el repartidor lliura el menjar corresponent als dos propers dies', explica el regidor de Serveis Socials, Pedro Torres. D'aquesta manera, s'assegura que tothom rebi el menjar, amb independència dels problemes que puguin sorgir.

Escalfar-lo al microones o bé al bany Maria

Quan desitja menjar-se'l, el beneficiari només ha d'escalfar l'àpat al microones o al bany Maria. Una de les persones que reben els àpats a domicili és l'Enriqueta Sebí, de 85 anys. Viu a l'entrada de Castell d'Aro, i avui ja ha posat dins la nevera el menjar per demà i per aquest divendres.

'El servei m'ajudarà, perquè a vegades no sé què coure o comprar; de moment, ho tinc tot a la nevera i més o menys miraré de menjar-ho tot en dos dies', explica. A més de les safates de menjar, els serveis socials lliuren a l'usuari un full explicatiu, i li faran un seguiment per telèfon per assegurar-se que no hi ha cap problema.

El cost de cada menú és de 8,42 euros, dels quals l'ajuntament n'assumeix fins al 60% mitjançant un sistema de copagament. La voluntat dels serveis socials de Platja d'Aro és que, en un futur, el servei que ara s'inicia en proves es pugui estendre a més beneficiaris. Per això ja se n'ha previst una partida pressupostària per a l'any que ve.

El regidor de Serveis Socials explica que el càtering personalitzat permetrà 'donar qualitat de vida a les persones que viuen soles o bé tenen el domicili allunyat del nucli urbà'. A més del servei d'àpats a domicili, els serveis socials de Platja d'Aro també ajuda les persones grans i dependents amb altres serveis.

En concret, es fan nou neteges bàsiques a domicilis, 23 serveis de teleassistència, 46 d'atenció a domicili i 500 del programa 'Bon dia, com està?'. Aquesta iniciativa ofereix als majors de 65 anys un seguiment telefònic i de visites a domicili per detectar possibles problemàtiques o necessitats socials i atendre ràpidament qualsevol urgència.